2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német történészek kampányolnak a Mein Kampfért

2008. április 30. 17:30

Német történészek 2015-ig, a szerzői jogok lejártáig szeretnék jegyzetekkel ellátva ismét kiadni Adolf Hitler hírhedt náci kiáltványát, a Mein Kampfot, ám a bajor jogtulajdonos ezt nem engedélyezte.

Míg angol nyelvterületen gond nélkül hozzáférhető a Mein Kampf (My Struggle címen), Németországban a második világháború után betiltották a megjelentetését, és árusítása is szigorú szabályokhoz kötött. A német szerzői jogi törvény szerint a szerző halálának 70. évfordulója után munkája közkinccsé válik, és ez a dátum a náci diktátor esetében rohamosan közeledik: Hitler 1945. április 30-án lett öngyilkos berlini bunkerében.

Fotó: Getty Images
A történészek tehát a határidőig szeretnék elérni, hogy a bajor hatóságok - amelyekre a szerzői jog szállt, mivel Hitler utolsó bejelentett címe München volt - engedélyezzék egy történelmi kontextusba helyezett, jegyzetekkel ellátott Mein Kampf kiadását. Azzal érvelnek, hogy ezzel a lépéssel lehetne legjobban kifogni a szelet a szélsőjobboldali és neonáci csoportok vitorlájából, amelyek feltehetően saját céljaik érdekében akarják majd kihasználni a lehetőséget.

"Egyszer s mindenkorra le kell rombolni a könyvvel kapcsolatban lábra kapott legendákat és mítoszokat" - szögezte le Hans-Christian Taeubirch, az egykori náci párt nürnbergi dokumentációs központjának igazgatója, aki tekintélyes történészek közreműködésével, és a müncheni Jelenkori Történelmi Intézettel karöltve képzeli el a nagyszabású munkát. A müncheni intézet igazgatója szintén egyetért a Mein Kampf jegyzetekkel ellátott újabb kiadásának megjelentetésével.

Tauerbirch elmondta, hogy mielőbb hozzá kell látni a megvalósításhoz, mivel akár három évet is igénybe vehet az az aprólékos kutatómunka, amely kideríti, hogy milyen forrásokra támaszkodott Hitler. "Mindenki ismeri a könyvet és azt is tudja, hogy mit szimbolizál, de senki sem jegyezte le, hogy honnan merítette az ötleteit" - emlékeztetett a történész.

A bajor törvényhozók visszautasították az újranyomásra vonatkozó kérelmet, részint attól tartva, hogy a szélsőjobboldaliak visszaélnének a könyvvel, részint a holokauszt áldozataira való tekintettel. A szerzői jogok fölött rendelkező bajor pénzügyi tárca képviselője a múlt héten egy német rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a könyv publikálását elutasító döntést "többnyire elfogadták és nagyra értékelték, különösen a hazai és a külföldi zsidó közösség tagjai".

Stephen Kramer, a németországi Központi Zsidó Tanács főtitkára ugyanakkor a hírügynökség kérdésére elmondta, hogy "elvben szívesebben fogadna egy kommentárokkal ellátott könyvet, mint egy eredeti változatot vagy egy olyat, amit az interneten tesznek közzé".

Hitler 1923-ban írta a Mein Kampf (Harcom) című 700 oldalas könyvet. A nácik hatalomra kerülése után, a harmincas években annyit adtak el belőle, hogy a bevétel gazdaggá tette a diktátort. A katonák és az új házasok ingyen kapták. A háború végére tízmillió példány volt forgalomban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár