2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Befejeződött Stonehenge feltárása

2008. április 18. 12:00

A tegnapi napon ünnepélyes keretek között ért véget az a tudományos expedíció, amelynek keretében negyven év óta első alkalommal vizsgálták a híres neolitikus kőkört.

kutatás során vágott árkokat a szakemberek ünnepélyesen betemették, a talajt elsimították, mialatt egy csoport druida áldásokat mormolt és kelta dalokat énekelt.

Az alig 11 napig tartó ásatás során közel két tonna lelet került elő a földből, és azokat most elemzésre különböző angol egyetemek között osztják szét. A leletek mennyisége egyértelművé tette azt is, hogy a feltárás minden bizonnyal magyarázattal szolgálhat a kőkör építésének rejtélyeire is.

Ott a régészek például megtalálták a harangedényes (Bell Beaker vagy Glockenbecher) kultúra cserepeit is, amely i.e. 3-2000 körül létezett Európa nyugati részén, míg a későbbi korokból, így a római időszakból is kerültek elő pénzérmék.

A legendás kékkövek mellől illetve alól olyan szerves maradványokat tudtak kiszedni, amelyekkel talán sikerrel datálhatják majd az építési periódusokat, míg a közelben talált kagylók is ezt segíthetik elő. A kékkő-töredékek és szilánkok pedig arra utalnak, hogy azokat minden bizonnyal a zarándokok törhették le, és vihették magukkal mintegy szuvenírként a neolitikus Lourdes-ból.

A régészeket az időjárás is segítette: bár egy pár napig havazott is, a folyamatos napsütés lehetővé tette a munkálatokat. A feltárás részletei az expedíció oldalán olvashatók, míg az ott forgató filmesek idén ősszel mutatják be az eredményeket a BBC Timewatch című történelmi magazinjának különkiadásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár