Hitler elfeledett szövetségesei

Római kori út Óbudán

2002. augusztus 12. 13:57

Római kori utak maradványaira bukkantak Óbudán a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumának munkatársai a Bécsi út 310. szám alatti volt orosz laktanya területén - mondta Tóthné Láng Orsolya régész, a június 3-tól augusztus 23-ig tartó ásatás vezetője.

Mint elmondta, a Testvérhegy lábánál található lelőhely feltárása három ásatási felületen folyik, egyenként közel 600 négyzetméter területen. Szavai szerint a római kori utakat - amelyek mindhárom feltárt területen végigfutnak - egykor 5 centimétertől 20 centiméter átmérőjű kövekből és döngölt földből készítették. Az utak felső része középkori, erről az az útfeltárás során talált ezüst érem tanúskodik, amelyet 1440-ben, II. Ulászló uralkodása alatt vertek - tette hozzá a feltárás vezetője. Mint megjegyezte, az ezüstérem bizonyítja, hogy az utakat legalább a 15. század közepéig használták.

Az egykori utakon szekérkerekek nyomait, patkószögeket, vastöredékeket is találtak, valamint az utaktól keletre támfalrészletekre, nyugatra pedig több rétegben vízelvezető árkokra leltek. Az utakkal párhuzamosan keréknyomok futnak: ez forgalmas jellegét bizonyítja - mondta a régész.

Az egyik út, amely kelet felé leágazik, Láng Orsolya következtetése szerint a lelőhelytől keletre található Aquincumi Polgárváros nyugati kapujához vezet. A régész ismertetése szerint az utakat a római kor 400 éve alatt (1-4. század) folyamatosan használták. Ezek úgynevezett diagonális, azaz belső útjai voltak a Római Birodalomnak. Tóthné Láng Orsolya feltételezése szerint a fő útvonal északon Komáromig húzódhatott, délen pedig az egykori légiótábort övező aquincumi katonavárosig vezetett.

Mint hozzátette, e területről a régészeti irodalomban számos leletanyag ismert: a háború előtti kutatás eredményeként számos római kori mérföldkő került elő; a Csúcshegy lábánál pedig egykor útállomás állt, amely fürdővel együtt fogadó jellegű épület volt, s erre az útra fűződtek fel az egykori római villagazdaságok épületei is.

A régész elmondta azt is, hogy a területen az Opus Kft. lakóparkot készül építeni, amelyet kötelező jelleggel bejelentett a BTM-nek is, ezek nyomán indították meg a feltárást.

A régész hozzátette: a régészeti törvény értelmében az ásatás költségeit a beruházó állja. Kitért arra is: a kft. felvetésére tervezik, hogy az ásatásokat követően az út egy részletét helyreállítják és bemutatják.
mti

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!