2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazók keresik a kerekasztal valódi lovagjait

2008. március 7. 12:00

A Time Team szakértői a széria legújabb különkiadásában azt mutatják be, hogy a mesék és mítoszok világán túllépve kik voltak a Kerekasztal valódi lovagjai.

A csoport 2006-ban történetének legnagyobb feltárását folytatta le - a három királyi palotában ásatások sorozatával tárták fel a Windsor kastély, a Buckingham palota és a Holyrood palota titkait. Az események a királynő 80. születésnapi eseményeivel párhuzamosan folytak, ám azt egyikük sem tudta, hogy pontosan mit is találnak majd.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Windsorban annak a kör alakú épületnek a maradványait találták meg, amelyet a 14. században III. Edward építtetett, hogy az a térdszalagrend 300 lovagjának szolgáljon központi gyülekezőhelyül. Bár a köveket már régen elvitték, azok helye a mai napi látható.  Steve Platt régész szerint az alapok és levéltári dokumentumok alapján biztosnak tűnik, hogy az épület a római Pantheonnál is nagyobb lehetett.

A most bemutatásra kerülő különkiadásban a szakértők visszatérnek a helyszínre, és olyan kérdésekre próbálnak meg válaszolni, hogy azt miként építhették, miért csak 50 évig állt, és egyáltalán mi köze van az egésznek Arthur királyhoz és annak lovagjaihoz. Akinek azonban ez nem elég, a műsorból megtudhatja, hogy a kutatók megtalálták Anglia egyik legkorábbi színházát is, amelyet  több száz évvel Shakespeare és a Globe előtt emeltek.

A kerekasztal fogalma először egy Wace nevű költő Roman de Brut-jában jelenik meg. Wace Geoffrey of Monmouth Historia Regnum Britanniae című művét ültette át latin prózából anglo-normann versre, ezáltal széles közönség számára elérhetővé téve az Arthur-mondakör kialakulásában alapvető fontosságú művet. Viszonylag hű maradt az eredeti szöveghez, de a mondakör neki köszönheti a kerekasztal fogalom megjelenése mellett az Excalibur név első előfordulását is.

Wace a kerekasztal használatát azzal magyarázza, hogy mivel ilyen esetben nincsen asztalfő, a lovagok között nem lehet vita az elsőbbségről. A későbbi hagyományban a kerekasztal motívuma is kibővült, hosszú előtörténet után Guinevere hozományaként került Arthur udvarába. Heves viták folynak a kerekasztal nagyságáról, de 25 lovagnak helyet adó asztalnál puszta mérete miatt nagyobb nehezen képzelhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár