2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfestették a reneszánsz testvérgyilkosságot

2008. január 28. 13:00

Egy német történész szerint végre sikerült megoldani az egyik leghíresebb reneszánsz bűntényt: a kulcsot Piero della Francesca Krisztus megkorbácsolása című festménye rejtette.

Az urbinói hercegi palota gyűjteményében őrzött Krisztus megostorozása című kép ötszáz éve szolgál különböző spekulációk alapjául. A Zürichi Egyetem kora újkori történeti tanszékének professzora, Bernd Roeck szerint azonban a munka egy reneszánsz testvérgyilkosságra utal: eszerint Oddantonio da Montefeltrót, Urbino hercegét annak féltestvére gyilkolta meg.

Az olasz könyvesboltokban pár napja kapható "Piero della Francesca és az orgyilkos" című könyvében a szerző azt állítja, hogy bár a kép Jézus Krisztus megkorbácsolását ábrázolja, az oszlophoz kötözött alak valójában a meggyilkolt herceg lehet, és a tőle balra ülő Pontius Pilátusban pedig féltestvérét, Federico da Montefeltrót festhették meg. Federicót régóta gyanúsítják a gyilkossággal, és most ezt a merénylet után tíz évvel készített festmény is igazolhatja.

Roeck szerint a képp jobb oldalán, a két figura között álló alak is Oddantonio lehet, akit 1444. július 22-23-a éjszakáján, álmában öltek meg a merénylők. Ez a magyarázat arra, hogy a képen miért ábrázolták mezítláb, és egy valójában vértől vöröslő hálóruhában; a fekete kalapos, Júdáshoz hasonlító szakállas figura pedig az ördögi Federico lehet.

A kép megfejtésében a végső kulcsot az oszlop jelenti, amelyhez Krisztust/Oddantoniót odakötözték, ugyanis a férfi anyját Caterina Colonnának (az oszlop olasz megfelelője) hívták. Roeck szerint ez arra utal, hogy a festményt a Colonna család rendelhette meg, hogy azzal a jövendő generációknak szolgáljanak információval a gyilkosságról.

Az olasz kutatók igen szkeptikusok az elmélettel kapcsolatban. Pierluigi Panza szerint mindezt Dan Brown is megirigyelhetné, hiszen "ez egyfajta Piero della Francesca-kód". A Corrriere della Sera című olasz lap szerint a Kenneth Clark brit művészettörténész szerint a világ legnagyszerűbb kis festményének nevezett képet eddig közel 35 különböző elmélettel próbálták kapcsolatban hozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár