2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldották Tutanhamon halálának rejtélyét

2007. október 30. 12:00

Megoldódott a gyermekkirály hirtelen halálának rejtélye. A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a fiatal fáraó egy vadászat során eshetett le a száguldó szekérről, és ez okozta halálát.

Tutanhamon halálát azóta övezi rejtély, hogy 1922-ben Howard Carter felnyitotta a sírját. Az 1968-ban elvégzett röntgenvizsgálatok duzzanatot mutattak ki a koponya alsó részén, és ebből fakadt az a spekuláció, hogy a fáraót egy fejre mért csapással gyilkolták meg. A legújabb CT-vizsgálatok szerint azonban Tutanhamon nem sokkal halála előtt súlyos lábsérülést szerzett a térde fölött, ami vérmérgezést okozott. A lábtörést valószínűleg az okozta, hogy a fáraó vadászat közben leesett egy száguldó szekérről.

`Nem gyilkosság okozta a halálát, ahogy sokan gondolják. Baleset áldozata lett, miközben a sivatagban vadászott. Leesett a szekérről és eltörte a bal lábát, ez vezetett a halálához` - mondta Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője.

A történészek eddig úgy vélték, hogy Tutanhamon egy elkényeztetett gyerek volt, akit minden veszélytől óvtak. Nadia Lokma, a Kairói Egyetem munkatársa azonban megvizsgálta a fáraó sírjában talált szekeret, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem csupán dísz volt, hanem ténylegesen használták is. A sírból származó nyilak is arra utalnak, hogy kilőtték őket. "Ezeket a szekereket vadászathoz használták, nem pedig háborúban. a rajtuk talált nyomokból pedig az következik, hogy ténylegesen használatban voltak" - véli Dr. Lokman.

A fáraó sírjában talált ruhadarabok vizsgálata is azt a feltételezést erősíti, hogy az ifjú uralkodó maga vezette a szekeret. A ruhák között volt egy fűző, amely a hasi szerveket védte az esetleges balesetek következményeitől, illetve a szekér heves rázkódásaitól. Az utolsó bizonyíték egy virágfüzér, amelyet Tutanhamon múmiájának nyakába akasztottak. A botanikusok szerint a benne lévő búzavirág és kamilla éppen akkor virágzott, amikor a virágdíszt készítették.

"A búzavirág és a kamilla márciusban és áprilisban virágzik, ami támpontot ad a fáraó temetésére vonatkozóan" - mondta Nigel Hepper, a Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) munkatársa. A virágok leszedési ideje március közepe és április vége közé esik, a mumifikálás folyamata pedig 70 napig tart, ezért Tutanhamon halála decemberre vagy januárra tehető. Ez az idő pedig egybeesik a téli vadászati idény közepével.

A fáraó halálára vonatkozó legújabb eredmények nem sokkal a londoni Tutanhamon-kiállítás előtt láttak napvilágot. A brit fővárosban először 1972-ben rendeztek Tutanhamon-kiállítást a British Museumban, ahol mintegy 1,5 millió ember volt kíváncsi a fáraó legendás halotti maszkjára. Ezúttal a maszk Egyiptomban marad, mert attól félnek, hogy nem bírja ki a hosszú utazást.

Lord Carnarvon, akinek hasonló nevű elődje fizette Howard Carter 1922-es ásatásait, úgy véli, hogy Tutanhamon aktív fiatalember volt, aki nem riadt vissza élete kockáztatásától sem. "Azt hittem, hogy egy elkényeztetett gyerek volt, de ma már úgy gondolom, hogy ténylegesen részt vett mindenben rövid élete végéig. Szekere jelentős - 40 kilométer/órás - sebességet is elérhetett. Ha ilyen sebességnél a szekér felborul, a hajtó súlyos sérüléseket szenvedhet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár