2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százegy épülettel bővült a magyar műemlékek listája

2008. január 22. 10:00

Újabb épületek műemléki védéséhez járult hozzá az oktatási és kulturális miniszter, ily módon 101 épülettel gazdagodik a csaknem 12 ezres magyar műemléki állomány.

A szaktárca vezetője a KÖH tudományos, szakmai dokumentációja nyomán, a hivatal felterjesztésére csütörtökön döntött az újabb épületek műemlékké nyilvánításáról - közölte Róna Katalin, a KÖH sajtófőnöke. Az újonnan műemlékké nyilvánított budapesti épületek, helyszínek között szerepel a VIII. kerületi Tisztviselőtelep (műemléki jelentőségű terület), a Rudas fürdő épületegyüttesének részei, a Béla király úti Leipzoger-villa, a III. kerületi Schmidt-kastély történeti kertje, valamint a Vasvári Pál utcai lakóház és zsinagóga.

Vidéken műemléki védettséget kapott Miskolc belvárosa (műemléki jelentőségű terület), Esztergomban a Duna folyam és a szénrakodótorony, a békéscsabai és a pécsi vasútállomás, Balatonszabadiban a Kossuth-szobor, a békéscsabai Széchenyi park, nyári pavilon és zenepavilon, az aszódi Fiúnevelő Intézet, és a fóti "kiskastély", uradalmi ház, magtár. A listán szerepel a győri Selyemfonoda, a gyulai vágóhíd, a balatonudvari római kori villagazdaság, a debreceni Rickl-ház és Lábasház, a felsődobszai vízierőmű, malom is.

Műemlék lett továbbá a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ és a tanyasi iskola, a kapolcsi malom és molnárlakás, a kemenesszentpéteri Dombi-dűlő, római kori sírkamra, Keszthelyen a Balaton-parti fürdőszálló-együttes, Kővágószőlősön az I. bányaüzem 0/6 aknája, aknatornya, a soproni tűzoltólaktanya, Szentesen a Zsoldos-féle téglagyár, a tolnai Selyemgyár és a Selyemgubóraktár, Várpalotán az Inota-Halmok (római kori halomsírok), továbbá számos templom és lakóház.

A KÖH rámutatott arra, hogy a műemlékké nyilvánítás alapját a műemléki értéknek az örökségvédelmi törvényben szereplő definíciója képezi. "Műemléki érték: minden olyan épített örökségi elem, valamint azok rendeltetésszerűen összetartozó területe, együttese, rendszere, amely hazánk múltja és a közösségi hovatartozás-tudat szempontjából kiemelkedő jelentőségű történeti, művészeti, tudományos és műszaki emlék; alkotórészeivel, tartozékaival és berendezési tárgyaival együtt" - olvasható a jogszabályban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár