2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

UNESCO-szakértő tanulmányozza a régi pesti zsidónegyedet

2007. november 5. 08:00

November elején a fővárosba érkezik az UNESCO Világörökség Bizottság és a nemzetközi műemléki tanács, az ICOMOS által megbízott szakértő.

Róna Katalin közlése szerint Michel Polge építész-urbanista, az ICOMOS Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottságának tagja november 5. és 7. között vizsgálódik Budapesten a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága és a Fővárosi Önkormányzat meghívására.

A hivatalos, úgynevezett `reaktív monitoring` látogatás keretében a szakértő megvizsgálja a történeti városrészt érintő szabályozási terveket, értékeli a folyamatban lévő városrendezési lépéseket, különös tekintettel a városvédő civil szervezetek részéről az UNESCO Világörökség Központjához küldött jelzésekben foglaltakra. `A túlzott bontások, átalakítások egyebek között veszélyeztetik az Andrássy úti világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékét, a helyszín építészeti és kulturális karakterét, mely a világörökségi listára felvétel alapja volt 2002-ben` - összegezte a területen jelentkező problémákat a KÖH.

Michel Polge a helyszín bejárása mellett találkozik az illetékes állami szervek képviselőivel, így a KÖH vezetőivel és munkatársaival, az országos főépítésszel, Budapest és az érintett önkormányzatok (elsősorban a VI. és a VII. kerület) építészetért felelős vezetőivel, továbbá a civil szervezetek (az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, az ÓVÁS! Egyesület, a Budapest Világörökségéért Alapítvány és más városvédő egyesületek) képviselőivel.

Tapasztalatairól az ICOMOS párizsi központjának ad jelentést, amelyet az testületi véleménnyé formálva továbbít az UNESCO Világörökség Központjának. Ezután készül el az UNESCO-ICOMOS közös jelentése, amelyről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága, és Magyarország, mint az 1972-es világörökség egyezmény részes állama, egyben a szakértői látogatás kezdeményezője - ismertették a folyamatot a közleményben.

A KÖH kitért arra: az UNESCO-ICOMOS missziók szabályainak megfelelően a szakértő munkája során nem adhat nyilatkozatot, megállapításait először a kiküldő szervezetekkel, azok szakembereivel kell egyeztetnie-véglegesítenie. Az örökségvédelmi hivatal emlékeztet arra: 2002-ben a Duna-parti látkép és a budai Várnegyed kibővítéseként az Andrássy út is elnyerte a világörökség címet, ezzel egyidejűleg a sugárutat kísérő városrész - a 18-19. századi utca- és térszerkezetű, klasszicista, historizáló és szecessziós épületekkel övezett belső Erzsébetváros és Terézváros - a világörökségi terület védőzónája lett.

Mint a közleményben olvasható, a városrész állapota az elmúlt század közepe óta folyamatosan romlott, a felújításra, az állagmegóvásra kevés figyelmet szenteltek a kerületek. Az 1980-as években a belső Erzsébetvárosban megindult rehabilitáció is leállt. Az 1990-ben és 2001-ben született kerületi szabályozási terv nem elsősorban az értékmegóvás mentén határozta meg a kerület fejlesztését, a ma elfogadott nemzetközi normákhoz képest sokkal szűkebben állapította meg a védendő-megtartandó értékek körét.

Ennek megfelelően az 1990-es években megnövekedett beruházási folyamatokban sajnos inkább bontási és újonnan beépíthető területnek tekintették a városrészt, mint megőrzendő értéknek - mutatott rá a hivatal. 2004-ben az ÓVÁS! Egyesület kezdeményezésére a KÖH először ideiglenesen, majd véglegesen műemléki jelentőségű területnek nyilvánította a városnegyedet. 2005-ben 51 épületet a kulturális miniszter egyedileg védett műemléknek nyilvánított.

Az értékvédelem és a fejlesztések közötti ellentmondás feloldásához szükséges új szabályozás elérése érdekében a KÖH, a Fővárosi Önkormányzat, valamint az ÓVÁS! Egyesület folyamatosan sürgette az érintett területre vonatkozó változtatási tilalom elrendelését, ám ezt a helyi önkormányzat ez ideig nem tette meg. Az ÓVÁS! Egyesület 2005 végén levélben hívta fel a Világörökség Központjának figyelmét az értékromboló folyamatokra. Ezt a figyelmeztetést erősítette meg petíciójában a párizsi "Mardis Hongrois" egyesület.

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság és a Fővárosi Önkormányzat 2007 júniusában hívta meg a Világörökség Bizottság független szakértő misszióját a negyedben kialakult helyzet objektív véleményezésére. Ennek a meghívásnak tesz eleget a párizsi központ megbízottja - áll a közleményben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár