2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vietnami hírszerzők verték át az amerikai hadsereget

2008. január 10. 13:00

Az észak-vietnamiak az amerikai hadsereg kommunikációs hálózatába behatolva intézték el, hogy azok saját csapataikat bombázzák - derült ki nemrég nyilvánosságra hozott, korábban titkos jelentésekből.

A jelentést az amerikai kódfejtésért és lehallgatásokért felelős Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tette közzé az Amerikai Kutatók Szövetségének (FAS) korábbi kérésére. Az 500 oldalas dokumentum gyűjteményben az első elfogott jelentés - amit Ho Si Minh küldött Sztálinnak - 1945-ből, míg az utolsó Saigon 1975-ös kiürítésének idejéből származik; a lapokon a hírszerzés eddig ismeretlen szemszögéből ismerhetjük meg a háború történetét.

A Spártaiak a sötétben címet viselő jelentésből például kiderül, hogy az észak-vietnami hírszerzés többször is betört az amerikai kommunikációs hálózatba, és ott folyamatosan figyelemmel kísérték az amerikai csapatmozgásokat. Egyes esetekben légitámogatást kértek olyan területekre, ahol amerikaiak voltak, így komoly veszteségeket okoztak nekik.

A dokumentum a FAS vezetőjét, Steven Aftergoodot is meglepte, mert elmondása szerint a történészek eddig nem tudtak a háború ezen részletéről. Úgyszintén nem tudtak arról sem, amely talán a dokumentumkötet legfontosabb fejezete, azaz mi történt valójában 1964-ben a tonkini öbölben.

Hivatalosan ugyanis eddig úgy gondolták, hogy az észak-vietnamiak amerikai rombolókat támadtak meg, és Johnson elnök ezt felhasználva küldött amerikai csapatokat az országba. A most közzétett jelentés azzal érvel, hogy McNamara kongresszusi beszéde hazugság volt, és az ominózus éjszakán semmilyen támadás, baleset, robbantás vagy merénylet nem történt az öbölben. A vietnami invázió így teljesen a fantázia szüleménye volt, amit csupán meghamisított jelentésekkel támasztottak alá.

Matthew Aid, a hírszerzési ügyek elismert, független szakértője már 2005-ben is azt állította: az NSA hivatalnokai tökéletesen tisztában voltak az általuk továbbított jelentés hamis tartalmával, azaz pontosan tudták, hogy a kulcsfontosságú bizonyítékként kezelt augusztus 4-i támadás soha nem történt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár