2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 68-as diáktüntetésekről forog Spielberg legújabb filmje

2008. január 7. 08:00

Sacha Baron Cohen játssza Abbie Hoffmant játssza abban a filmben, amelyet Spielberg készít az 1968-as chicagói demokrata párti elnökjelölő konvenció körüli tüntetésekről.

A nagy vitát kiváltó Borat című film főszereplője azután vállalta el a szerepet, hogy maga Spielberg győzte meg: "itt az ideje, hogy a komédiáról átváltson a komoly politikára". A rendező, aki készülő filmjének A Chicagói Hetek pere (The Trial of the Chicago Seven) címet adta, a tervek szerint ismét a München dokumentum-játékfilmes módszeréhez folyamodik.

Abbie Hoffman (1936-1989), aki magát "anarcho-kommunista utcai harcosnak" nevezte, az 1960-as évek ellenkulturális és tiltakozó mozgalmaiban kulcsszerepet játszó Nemzetközi Ifjúsági Párt (Youth International Party), a "yippie-k" alapítója volt, akik meghökkentő akcióikkal, a humor és az abszurditás eszközeivel harcoltak a vietnami háború, a megcsontosodott társadalmi-politikai rendszer ellen.

Mint az 1968-as chicagói megmozdulások egyik fő szervezőjét, őt is perbe fogták hét társával együtt (a nyolcadik, az amerikai fekete polgárjogi mozgalom radikális szárnyához, a Fekete Párducokhoz tartozó Bobby Seale ügyét külön kezelték), végül azonban a per - hála a vádlottaknak és illusztris tanúiknak, köztük Allen Ginsbergnek és Norman Mailernek - köznevetségbe fulladt, és a "heteket" felmentették.

Hoffman a korszak több híres röpiratának és könyvének (Forradalmat, a pokolba is!, a Woodstock-nemzet, Lopd el ezt a könyvet) szerzője volt. 1973-ban kokainbirtoklás címén adtak ki ellene körözést, hét évig bujkált, de illegalitása idején is részt vett környezetvédő és békeakciókban. Hét év múlva feladta magát, egy évi börtönre ítélték, de kiszabadulása után sem adta fel aktivizmusát. 1989 elején még szerepelt Oliver Stone Született július 4-én című filmjében, önmagát alakította egy háborúellenes tüntetést bemutató jelenetben, majd nem sokkal később, 1989. április 12-én öngyilkos lett.

A Chicagói Hetekről 1987-ben az HBO készített dokumentum-játékfilmet, tavaly pedig Brett Morgen archív felvételekkel színesített animációs filmben emlékezett meg a négy évtizeddel ezelőtti eseményekről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár