2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hét törpe kalandjai Auschwitzban

2014. április 22. 10:31

Ahogy a fényszórók erősen megvilágították az állomásra begördülő újabb, zsidókkal telezsúfolt szerelvényt, az auschwitzi rámpán várakozó SS-tisztek alig akartak hinni a szemüknek. A hét törpe miután nagy nehezen lekászálódott a vonatról, körbe álltak, s meg se próbáltak utat törni maguknak a foglyok között. Egyikőjük dedikált képeslapokat nyújtott át az őket körülvevő katonáknak. Amint a népes törpefamíliát megpillantó SS-tiszt felocsúdott a kezdeti döbbenetből, csak ennyit mondott: „Ébresszék fel a doktort”.

Mint kiderült, az őrök előtt a világhírű utazó csapat, a Liliputi Társulat tagjai álltak. Az Erdélyből származó Ovics család a legnagyobb auschwitzi törpefamília volt, megmenekülésük pedig a holokauszt egyik legkülönlegesebb története, amelyre csak évekkel a második világháború után, hosszas kutatómunkát és a túlélőkkel folytatott interjúkat követően derült fény.

A családfő Ovics Eizik Simon – foglalkozását tekintve vándorrabbi, ceremóniamester (marselik) – volt, akinek két normális növésű feleségétől összesen tíz gyermeke született, köztük hét törpe. A gyermekek később saját társulatot alapítottak, amellyel Magyarországon, Romániában és Csehszlovákiában zenés-szórakoztató műsorokkal léptek fel, jiddis, magyar, román, orosz és német nyelven énekeltek, sikert sikerre halmozva – még a román király előtt is megmutathatták tehetségüket.

Miután 1940. augusztus 30-án Magyarország a második bécsi döntés nyomán visszakapta Romániától a trianoni békével elcsatolt Észak-Erdélyt, a faji törvények itt is életbe léptek. A mindig elegáns ruhákban fellépő Ovicsék azonban hamis papírokkal a zsebükben további szűk négy évig zavartalanul turnézhattak. Páratlan sikerük 1944 tavaszáig tartott: őket is deportálták Auschwitz-Birkenauba.

“Nem a pékségbe jöttél”

Azon az 1944 májusi éjszakán Joseph Mengele már aludt a közeli főhadiszálláson levő szobájában. Egyetlen törpe miatt a tisztek bizonyára fel sem ébresztették volna, hiszen Mengele néha egy-egy ikerpárt vagy törpét rövid szemrevételezés után azonnal halálba küldött. Valószínű, hogy ha a törpék külön-külön érkeznek, ők is osztozkodtak volna a megsemmisítő táborokban meggyilkolt milliók sorsában, de amikor értesítették, hogy egy nagy törpecsalád érkezett, a Halál Angyala egy pillanatig sem habozott.

FEKETE ISTVÁN ÍRÁSÁNAK FOLYTATÁSA A MÚLT-KOR TÖRTÉNELMI MAGAZIN TAVASZI SZÁMÁBAN

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár