2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azerbajdzsáni politikust öletett volna meg Gorbacsov

2007. november 4. 11:30

Andrej Karaulov orosz televíziós újságíró azzal vádolta meg Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőt, hogy merényletet tervezett Gejdar Alijev azerbajdzsáni politikus ellen.

Gorbacsov Putyinnal

"Gorbacsov bérgyilkost fogadott fel Gejdar Alijev meggyilkolására, de mivel a gyilkos nem tudta végrehajtani a merényletet, Alijevnél szívinfarktust provokáltak ki"
- állította Karaulov Bakuban, az Ilham Alijev - Hiszek az én Azerbajdzsánomban című könyv bemutatásán.

Karaulov azt állította továbbá, hogy amikor Alijev magához tért az altatásból, Jevgenyij Csazov egészségügyi minisztert látta ágya mellett, aki a kezében tartotta az Alijev lemondásáról szóló, előkészített nyilatkozatot. Alijev akkor az SZKP KB PB tagja, az Azerbajdzsáni Kommunista Párt első titkára volt, Csazov pedig Leonyid Brezsnyev orvosaként vált ismertté. Mindez azért került szóba a könyv bemutatásán, mert Ilham Alijev, Azerbajdzsán mai elnöke Gejdar Alijev fia.

Mihail Gorbacsov az Interfax kérdésére válaszolva kijelentette: "Mindez hazugság az első szótól az utolsóig. Ez nem az első kirohanás ellenem, Karaulov részéről sem az első. Ezen nem is csodálkozom. Hanem ami érdekelne: ki a megrendelő? Kinek jó ez? Ha ugyanis Karaulov ilyen határozottan nyilatkozik erről, az arra utal, hogy ezt valakivel egyeztette, valaki áll mögötte" - mondta.

Ami pedig az Alijevhez fűződő kapcsolatát illeti, Gorbacsov elmondta: hosszú ideig normális, sőt, baráti viszonyban voltak, de "Alijevre a Moszkvában töltött utolsó évei alatt sok volt a panasz, egyebek között az, hogy rákényszeríti a köztársaságra politikáját, és nyomja előre saját klánját, de ez volt minden" - mondta Gorbacsov.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár