2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hazatérnek Rómába az ókori műkincsek

2007. október 4. 11:00

Az olasz kormány és a kaliforniai J. Paul Getty Museum megállapodása alapján 40 ókori műremek kerül vissza Olaszországba; közülük kedden az első négy érkezett meg Itáliába.

`A többi műkincset a következő hetekben szállítják és a múzeumok mindet kiállítják az egész országban` - nyilatkozott Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter. Az antik műtárgyak biztosítási értéke meghaladja a 300 millió eurót (75 milliárd forint).

Forrás: AP

A közös nyilatkozat aláírása

A római kormány és a Los Angeles-i múzeum évekig tárgyalt 52 vitatott eredetű  műkincs, köztük egy világhírű Afrodité-szobor sorsáról. Az olasz hatóságok szerint az ókori régészeti leleteket kicsempészték az országból és a múzeum illegális úton jutott hozzájuk. Augusztusban végül 40 műtárgy visszaszolgáltatásáról sikerült megállapodni.

Az egyezség értelmében a szicíliai Morgantínán épült ókori görög templomból származó Afrodité-szobor 2010-ig a Getty Centerben marad. Rendezni kell még a többi között a görög Lüszipposz alkotásának tulajdonított, ifjú atlétát ábrázoló bronzszobor tulajdonjogi helyzetét.

Olaszország több éve indított kampányt annak érdekében, hogy a világ összes érintett múzeumától visszaszerezze azokat a műtárgyakat, amelyeket információi szerint titkos ásatások nyomán csempésztek ki az országból. 2005-ben Rómában per indult a Getty-múzeum antikvitás-részlegének volt vezetője, Marion True ellen. Bár bűnszövetkezetben való részvétellel és műtárgyak illegális külföldre juttatásával vádolták meg, az asszony még mindig tagad.

Maga a múzeum azt hangoztatta, hogy nem vásárolt olyan műtárgyakat, amelyekről tudta, hogy illegális ásatásból származnak, de elismerte, hogy 82 birtokában lévő műtárgy eredete "kétes".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár