2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Orgyilkos végezhetett az alpesi jégemberrel

2007. június 11. 11:00

Ötzi elvérzett: az ötezer évvel ezelőtt élt hegyi vadász a bal vállába nyílvesszőt kapott, amelynek hegye halált okozón megsértett egy artériát a kulcscsontja alatt.

A bronzkori embert - akit 1991 őszén találtak kirándulók az Alpokban olasz területen, miután kiolvadt ötezer éves jégsírjából - már jó párszor vizsgálták, de ezúttal a legfejlettebb technikával, egyebek közt számítógépes tomográffal és többdimenziós képet alkotó röntgennel világították át.

A végeredmény: Ötzi hátulról és kissé alulról kilőve kapta a hátába nagy erővel a nyílvesszőt, amelynek hegye 13 milliméter hosszan felszakított egy verőeret. Vér ömlött a környező testszövetekbe, és persze a sebből is patakzott, Ötzi pedig még aznap belehalt sebesülésébe - nem botorkált még napokon át, mint ahogy azt korábban a tudósok feltételezték. Egy ilyen sérülés túlélési esélye még ma, kórházi ellátás esetén is csupán 40 százalékos.

A nyílvessző behatolási helyén lévő alvadt vér elhelyezkedési sajátosságaiból a mostani vizsgálatot végzők arra következtettek, hogy a vessző szárát letörték, amikor Ötzi még élt, de hogy ő maga tette-e, vagy egy segítője, esetleg éppen gyilkosa (hogy elfedje kilétét, amelyet elárulhattak volna nyílvesszője sajátosságai), nem tudni.

A nyíl becsapódási szögéből kikövetkeztethető, hogy Ötzi támadója vagy lejjebb állt a hegyoldalon, vagy térdelve lőtte ki nyilát. Hogy Ötzi éppen gyalogolt, futott vagy állt, lehetetlen megmondani. A krimi-változatot erősítheti, hogy aki végzett vele, nem vitte el zsákmányként Ötzi fegyvereit: rézbaltáját, íját, nyílvesszőit, elvégre később megtalálhatták volna nála.

Ötzi halálakor igen idős volt: 46 éves. Izületi bajok kínozták és ostorgiliszta élősködött beleiben. Miután megtalálták, a tudósok első pillantásra azt hitték, hogy csak száz éve halott, aztán középkorinak vélték, majd pedig bronzkorinak. 1998 óta az olaszországi Bolzano Régészeti Múzeumában fekszik mínusz 6 Celsius fokos hidegben, 98 százalékos páratartalomban, múmiája számára kiváló körülmények között, hogy a lehető legjobb formájában maradjon.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár