2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Villámháború hat nap alatt

2007. június 6. 15:00

Negyven évvel ezelőtt, 1967. június 5-én nagyszabású, gondosan előkészített, de mégis váratlan izraeli katonai akcióval kezdődött a múlt évszázad harmadik közel-keleti háborúja.

Elfoglalták a stratégiai pontokat

1967-ben `félidejénél` tartott a vietnami háború, polgárháborúk, függetlenségi háborúk folytak Angolában, Kongóban, Észak-Jemenben, Cipruson, Eritreában, Namíbiában, Nigériában és a `harmadik világ` számos más országában.

Az arab vádak szerint Izrael a milliárdos nagyságrendű amerikai, angol, francia és nyugatnémet fegyverszállítmányokra támaszkodva a Nílustól az Eufráteszig terjedő birodalom tervét dédelgette. Amikor 1966-ban világossá vált, hogy sem Szíria, sem az Egyesült Arab Köztársaság (az Arab Liga egyes államainak váltakozó összetételű csoportosulása) nem mond le a szocialista orientációról, Izrael minden lehetőségre felkészült, 50 ezres haderőt vont össze Szíria szomszédságában és 1967. május 11-én kormányfőjén keresztül jelezte: kész bármely pillanatban csapást mérni észak-keleti szomszédjára.

Az EAK Szíria megsegítését szem előtt tartva katonai erőket vezényelt a Sínai-félszigetre és követelte az ENSZ-erők kivonását a térségből.  A világszervezet főtitkára azonnal teljesítette a követelést, minthogy ideiglenes állomásoztatásról volt szó. Május 22-én Egyiptom felől lezárták az izraeli hajóforgalom elől az Akabai-öblöt, amelynek északi végén izraeli kikötő volt: Eilat. Ezt a fejleményt használta fel Izrael a háború elindítására. Miközben Washington teljes támogatásáról biztosította Tel-Avivot, meghívta tárgyalásokra az EAK alelnökét, megígérve neki, hogy a tárgyalások alatt nem lesz izraeli katonai akció.

1967 június 5-én Izrael megkezdte a "Sion Csapása" fedőnevű műveletet. Három óra alatt, nagyrészt a repülőtereken megsemmisítette az egyiptomi légierőt. Három izraeli ék nyomult előre a Gázai-övezet déli része, a Szuezi-csatorna, a Sínai-félsziget védelmi övezetei felé, ahol állítólag a harcok során megsemmisült az Egyiptomnak juttatott szovjet haditechnikai eszközök háromnegyede. (Az izraeli csapatok június 8-án érték el a Szuezi-csatorna keleti partját.)

Június 9-én reggel Dajan izraeli hadügyminiszter parancsot adott Szíria megtámadására, főképp a Golán-fennsík elfoglalása érdekében. Damaszkusz a háború első napjaiban nem támogatta Egyiptomot és Jordániát. Június 10-én estére a fennsík izraeli kézen volt. Ezen a napon szakította meg Moszkva diplomáciai viszonyát Tel-Avívval. 1967. június 10-11-én életbe lépett az Egyesült Államok által határozottan támogatott ENSZ-fegyverszünet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár