2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Szélsőséges ideológiát vettek a közgyűjtemények

2007. május 22. 08:00

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Holokauszt Múzeum, az Egyetemi Könyvtár, a New York-i Magyar Zsidó Könyvtár is vásárolt a Múzeum Antikvárium kamaraárverésén.

Az aukción az 1917 és 1948 között megjelent, továbbá a 20. századi ideológiákat képviselő szélsőjobboldali, valamint szélsőséges baloldali publikációkból lehetett válogatni. A 266 tematikus tétel iránt számos könyvtár, közgyűjtemény is érdeklődött, összhangban az antikvárium elképzelésével, miszerint a felkínált könyvek és kiadványok, ideológiai propagandafüzetek a történelmi ismeretterjesztést szolgálják majd.

A kínálat negyede még évekkel ezelőtt került a Múzeum Antikváriumhoz, egy a 20. század elején működő szélsőséges kiadó hagyatékából. Ehhez gyűjtöttek hasonló témájú, különböző korabeli ideológiájú - a támadást és a védekezést illusztráló - köteteket, röplapokat, plakátokat és más kiadványokat a tematikus kamaraárverésre. Az aukciós termet a valódi gyűjtők mellett többnyire a jobboldali érzelmű, érdeklődésű közönség töltötte meg. A zsidóság műveltségével, a zsidó vallással foglalkozó kiadványok vásárlói személyesen kevesen jöttek el, többnyire vételi megbízást adtak az antikváriumnak. Nagyobb számban keltek el a korabeli fasiszta, antiszemita, jobboldali kiadványok.

Goebbels naplójának 1942-es, 2. kiadású példányát 12 ezer forintról 50 ezer forintra licitálták. Huszár Károly 1926-ban, a Dante kiadónál megjelent művéért, Az égő Oroszországért 34 ezer forintot adott valaki.  Vitéz Kolosváry-Borcsa Mihálytól A zsidó kérdés magyarországi irodalmát a Stádium adta ki, a könyvért most 26 ezer forintot adtak.

Szent Kereszthegyi Kratochvil Károly évszámmal nem jelzett, magyarázó címmel ellátott iratát (A székely hadosztály 1918-19 évi bolsevistaellenes és ellenforradalmi harcai a székely dicsőségért, Erdélyért, Magyarország területi épségéért és Európáért) is sokan akarták megszerezni, így a hatezer forintos kikiáltási árát éppen a négyszeresére emelték. Egy 1941-es Nyilas évkönyv is megnégyszerezte a nyolcezer forintos induló árát. Az 1920-as kiadású, A proletárdiktatúra Magyarországon - A bolsevik rémuralom hiteles története című kötetért 18 ezer forinttal adtak többet a tízezres kikiáltási áránál. A Szamuely Tibor élete és gaztettei 1919-ből című írás 20 ezer forintot ért meg valakinek.

A Magyar Cionista Szövetség által 1932-ben megjelentetett Mi a cionizmus? című könyv 16 ezer forintért kelt el. Király Pál a szerzője az Egy ítélet és ami mögötte van - A 101/31. és a 101/33. tábori munkásszázadok története című munkának. Az 1947-ben megjelent, dedikált példányt 22 ezer forintért vitték el. Egy 1939-es zsidó költői antológiáért  háromezer forintról indult és 42 ezer forintnál ért véget a licit.

Az árverésre bocsátott művek kikiáltási árainak összege 1,62 millió forint volt. A leütési árak összege elérte a 2,246 millió forintot.

(Múlt-kor/MTI)
2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!