2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos kém magyar ősökkel

2007. május 14. 12:00

Második világháborús olasz veteránok kérésére, hosszas levéltári kutatások után sikerült azonosítani egy ismeretlen brit katonát.

A szövetséges csapatok 1944. június 4-én értek el Rómába, és a nácik menekülésszerűen hagyták el a várost. A börtönökből kiterelték a foglyokat, és a Gestapo foglyai közül 13-at egy Róma melletti ki erdőben végeztek ki. Emléküket ma egy szobor és emléktáblák sora őrzi - az egyiken található felirat azonban csak egy `ismeretlen angol` nyughelyét jelöli.

A múlt hónapban tartott megemlékezéseken az olasz veteránok a John Armstrong századosként azonosított férfi titkainak tisztázását kérték az angoloktól, mert szerették volna megtudni, hogy ki ő, és miként is került Olaszországba. Az angol levéltárakban ezután az egyik partizán fia bogozta ki az ügy részleteit - tudósított róla a The Times című brit napilap.

Csak megtévesztés volt: a valódi partraszállás Szicíliában

Salvatore Mannironi fia az angol Állami Levéltár Kew-i épületében kutatta át a Különleges Akciók Szervezete (SOE) anyagait. Az iratokból az derült ki, hogy John Armstrong igazi neve Gabor Adler volt, és a szervezetnek Gabriel fedőnéven dolgozott. Armstrong néven 1943-ban érkezett meg - az Eritreában brit oldalra állt Salvatore Serra csendőrrel együtt - a németek által megszállt Szardiniába. Szerencsétlenségére azonban szinte azonnal elkapták, és a párosnál szardíniai antifasiszták listáját is megtalálták, akiket szabotázsakciókra akartak beszervezni.

A foglyul ejtett csendőr későbbi emlékei szerint Armstrong hajlandó lett volna együttműködni a németekkel, ha eltekintenek a kivégzésétől. Ez azonban nem jöhetett lére: hamarosan a római Regina Coeli börtönbe vitték, majd a Gestapo főhadiszállásra. Amikor a szövetségesek megérkeztek, őt és 13 másik foglyot egy közeli erdőben végeztek ki.

A kutatás során azonban olyan iratok is előkerültek, amelyek az egész akciót más kontextusba helyezték. A bevetés ugyanis szándékosan fulladt kudarcba: erre utal a tengeralattjáró titkosítatlan útja, és Armstrong, azaz Adler rádióüzenetei. A SOE az akcióval a német hírszerzést akarta átverni, hogy azt higgyék az észak-afrikai csapatok következő célpontja Szardínia lesz. Azt nem tudjuk, hogy a németek ezt bevették-e, ám a szövetségesek szicíliai partraszállását váratlanul fogadták.

A veterán fia mellett a római brit nagykövetség is megpróbálta kideríteni Armstrong kilétét: szerintük Adler minden bizonnyal magyar apától és angol anyától születhetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár