2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világháború legfontosabb kéme

2004. szeptember 29. 10:12

Németországban rehabilitálták Fritz Kolbét, a náci külügyminisztérium munkatársát, a szövetségesek legértékesebb kémét.

Átlagemberből háborús hős

Fritz Kolbe
Fritz Kolbe, a Harmadik Birodalom Külügyminisztériu-mának hivatalnoka 1943-től a nácik bukásáig közel 2600 titkos dokumentumot adott át Svájcban az ameri-kai hírszerzésnek - olvasható az Independentben.


Kolbe egyike volt azoknak, akik a legtöbb kárt okozták a Harmadik Birodalomnak. Tájékoztatta ugyanis az amerikaiakat arról, hol várják a németek a szövetsé-gesek partraszállását Normandiában; szigorúan titkos terveket szivárogtatott ki a V1 és V2 rakétákról; de megszerezte még a japánok délkelet-ázsiai hadititkait is. Sőt, még egy német kémet is lebuktatott, aki komornyikként dolgozott az isztambuli brit követségen.


"Az volt a célom, hogy szerencsétlen honfitársaim számára lerövidítsem a háborút, és a koncentrációs táborok lakóit megpróbáljam megóvni a további szenvedéstől" - írta Kolbe 1965-ben, Svájcban.


Allen Dulles CIA-igazgató
Kolbét, aki sosem fogadott el pénzt kémtevékeny-ségéért, a háború utáni német kormányzat árulónak nyilvánította. A külügyminisztériumba ismételt kérései ellenére sem vették vissza, és 1971-ben bekövetkezett haláláig egy amerikai láncfűrészeket forgalmazó cégnél dolgozott.


"Kolbe azt sem tudhatta, micsoda veszélyt vállal" - mondta róla kapcsolattartója, Allen Dulles CIA-igazgató (a külügyminiszter fivére). "Remélem, az őt ért méltánytalanságot egy nap orvosolják, és hazája felismeri valódi szerepét a háborúban."


"Későn rójuk le tiszteletünket Kolbe előtt, de talán nem túl későn" - nyilatkozta Joschka Fischer német külügyminiszter Berlinben. "Régóta adósak vagyunk a tiszteletadással, s késlekedésünk nem kerül a külügyminisztérium történetének dicsőséges lapjaira."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár