2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a Szent Márton látogatóközpont Szombathelyen

2007. május 3. 17:00

Az európai Szent Márton Kulturális Útvonal egyik fontos állomása lehet az a látogatóközpont, amelyet a múlt héten adtak át Szent Márton szülővárosában.

Az európai Szent Márton Kulturális Útvonal egyik fontos állomása lehet az a látogatóközpont, amelyet csütörtökön adtak át Szent Márton szülővárosában, az egykori Savariában, a mai Szombathelyen. A látogatóközpontot, amelyet a Szent Márton szülőháza fölé emelt templom mellé építettek, pályázat útján 68 millió forinttal támogatta az unió `Via Sancti Martini - Szent Márton útjai` címet viselő szlovén-magyar-horvát szomszédsági programja, amit a városi önkormányzat 7 millió forinttal egészített ki.

A központ megnyitóján Ipkovich György, Szombathely polgármestere kiemelte: Szombathelyen évek óta igyekszik az egyház és az önkormányzat, a város valamennyi polgára méltó módon gondozni és ápolni Szent Márton kultuszát, amely - mint mondta - "igazi kincs" Szombathely számára.

Feiszt György városi tanácsnok, a látogatóközpont-projekt egyik irányítója köszöntőjében kiemelte: Szent Márton tisztelete közel 1700 éve él nemcsak Szombathelyen, hanem szerte Európában, sőt az egész világon is. Emlékeztetett arra, hogy az Európa Tanács 2005-ben jelölte ki a Szombathelytől a franciaországi Tours-ig vezető európai kulturális útvonalat. Az elmúlt négy évben hét olyan zarándokútvonal épült ki, amelyeknek kiinduló, vagy célállomása Szent Márton szülővárosa, Szombathely.

"Az útvonalakhoz Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország területén 63 partnertelepülés csatlakozott, közös cél hogy bemutassák az útvonalon található összes Szent Mártonhoz kötődő, a nevét viselő természeti képződményt, hagyományt, építészeti és művészeti alkotást" - mutatott rá Feiszt György. Reményeik szerint az európai vérkeringésbe való bekapcsolódással megélénkül a városban a vallási turizmus, Szombathely nemzetközi elismertsége is növekszik.

Aigner Géza, a Szent Márton templom plébánosa, a látogatóközpont vezetője elmondta: a Szent Márton és Savaria címet viselő állandó kiállítás igyekszik bemutatni Szent Márton életének eseményeit és korát. A tárlaton korabeli használati tárgyak másolatait, ókeresztény emlékeket láthatnak az érdeklődők. Ismertetése szerint a Szent Márton a néphagyományokban címet viselő gyűjtemény a Mártonhoz kapcsolódó magyarországi népszokásokat mutatja be. Közismert, hogy Márton napján lehet kóstolni az újbort, de a Márton naphoz különböző időjósló szokások is kötődnek a néphagyományban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár