2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Abbázia díszpolgára lett Habsburg Ottó

2007. április 26. 15:00

A Habsburgok 400 évével kapcsolatos kutatásokról tartanak pénteken magyar-horvát történész kerekasztalt Habsburg Ottó részvételével Abbáziában (Opatija).

A kerekasztal beszélgetésen a magyarországi Habsburg Történeti Intézet képviseletében Gerő András igazgató vesz részt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész társaságában, valamint a horvát Történeti Intézet kutatói, és ott lesz Habsburg Ottó politikus, közíró, az utolsó Habsburg trónörökös, Európa legrégibb uralkodóházának a tagja.

Opatija egy régi képeslapon

Gerő András szerint a horvát történész kollégákkal, a szecessziós város vezetésével, s a zágrábi magyar nagykövetség megbízottjával azt fogják vizsgálni, hogy milyen kutatási és együttműködési lehetőségek adódnak a 16. századtól a 20. század elejéig tartó Habsburg-korszak jobb megismeréséhez.

A találkozóhoz az adta az indíttatást, hogy a történész megbeszélés színhelyén, a patinás Miramar Szállodában, az egykori Villa Neptunban - amelyet 1876-ban építettek - A Habsburgok és Abbázia címmel állandó kiállítás nyílik pénteken. Ebből az alkalomból Amír Muzur, az üdülőváros első embere átadja Habsburg Ottónak az Abbázia díszpolgára címet. A 95 éves politikus a teljes európai egység feltétlen híve.

A Miramar Hotel a Voloskótól Lovranig húzódó tengerparti sétány, a Lungomare, régi nevén Ferenc József császár sétány fölött magasodik Abbáziánál. A rendkívül jó klímájú tengerparti városka a Monarchia előkelőségeinek és a művészeknek volt az üdülőhelye. Ott pihent többek közt Gustav Mahler zeneszerző, Anton Pavlovics Csehov, Karinthy Frigyes és Miroslav Krleza író, s Isadora Duncan, a híres táncosnő.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár