2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új múzeum tiszteleg a fáraók öröksége előtt

2007. április 18. 11:45

A tervek és ígéretek szerint a Nagy Egyiptomi Múzeum (GEM) a világ legnagyobb régészeti és egyiptológiával foglalkozó múzeuma lesz.

Ónixfal a sivatag szélén

A modern világ egyáltalán nem kímélte a gízai piramisokat. Még egy nemzedékkel ezelőtt is magányosan álltak a sivatagban, és ma is így tekintenek ránk a képeslapokról, amelyek alapjául a megfelelő szögből készített fényképek szolgálnak. A turizmus gyors fejlődése azonban körbeépítette őket kávézókkal, éttermekkel, ajándékboltokkal, ló- és teveistállókkal, valamint mindenféle oda nem illő építménnyel és szegényes szállással, ahová a turistákat zsúfolják. Ehhez jön még a Kairót elkerülő forgalmas körgyűrű, amelyet középszerű szállodák szegélyeznek.

Mindez azonban hamarosan megváltozik. A sivatagban ugyanis már épül a Si-Fu Peng kínai-amerikai építész által tervezett hatalmas múzeum, amely megváltoztatja a gízai tapasztalatokat. A Nagy Egyiptomi Múzeum (GEM) lesz a világ legnagyobb régészeti és egyiptológiával foglalkozó múzeuma, amit úgy terveztek, hogy a piramisok modern kiegészítője legyen. Ott emelkedik majd, ahol a Nílus ártere véget ér, és elkezdődik a sivatag.

A magas pálmák mögött a terület teljes hosszában hatalmas, háromszögletű ónixdarabokból álló fal fog húzódni. "A fennsík teljes összhangban van Kefrén piramisával. A termékeny föld és a sivatag, az élet és a halál határvonalán fekszik. De hogyan jeleníthető meg ez a vonal, ez az esztétikai minőség? Az építész szerint az épületnek időtlen külsőt kell adni, és mivel a fény időtlen, átlátszónak kell lennie" -mondja Jasszer Manszur projektigazgató.

Eredetileg az építész alabástromot akart, mivel sokan úgy vélik, hogy egykor ez borította a piramisokat. "De az alabástrom minősége és mennyisége nem megfelelő" - állítja Manszur. Végül az ónixra esett a választás: az építők most fésülik át a világ piacait, hogy hat futballpálya méretű terület lefedésére elegendő mennyiséget találjanak belőle.

A Manszur által leírt fantasztikus homlokzat és a hatalmas lépcsőház azt sejteti, hogy a múzeum a piramisok nagyszerűségével vetekszik majd. Manszur ezt tagadja, szerinte "a múzeum nem hasonlítható a piramisok nagyságához: ez bántó kijelentés." "A múzeum belsejéből mindhárom piramis jól látható" - mondja Roisin Heneghan, Peng felesége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár