2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a szombathelyi Ízisz-szentélyt

2007. április 2. 17:00

A szombathelyi római kori Isis-szentély, valamint az azt körülvevő romkert, az Iseum rekonstrukcióját tervezi a szombathelyi önkormányzat.

`A Nyugat-dunántúli Regionális Tanács is kiemelten kezeli ezt a projektet, így minden eddiginél nagyobb esély van elképzeléseink megvalósulására` - hangoztatta Szabó Gábor az Iseum területén tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a balesetveszélyessége miatt a látogatók elől jelenleg elzárt Iseum felújítása eddig sem az önkormányzat, hanem a szakemberek vitája miatt váratott magára.

A jelenlegi állapot

A vita végére azonban most pont került - jegyezte meg az alpolgármester, hozzátéve, hogy a területen még lesznek ugyan kisebb régészeti feltárások, de ezek nem fogják hátráltatni a beruházást. Az 1,2 milliárd forintos rekonstrukcióra a szombathelyi önkormányzat saját erőből 200 millió forintot költene. Azt remélik, hogy a fennmaradó 1 milliárd forintot az Új Magyarország Terv Regionális Operatív Programjának (ROP) forrásaiból kaphatják meg.

Az Iseumot Hajnóczi Gyula 1976-ban elkészített kivitelezési terveinek felhasználásával, de az azóta végzett kutatások eredményeinek és a környező épületek, például a Szombathelyi Képtár adottságainak figyelembevételével újítanák fel, Mezős Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető tanárának tervei alapján. A rekonstrukció után a szentély - a ma csupán jelzésszerű homlokzat helyett - egy zárt épület lesz, amelyben a látogatók az istennő kultuszához kapcsolódó szertartásokról is képet kaphatnak.

Az épületben mutatnák be a homlokzaton másolatokkal pótolt szoborfaragványok eredetijeit, az Iseum építészeti periódusainak illusztrációit, illetve a Pannóniában előkerült egyiptomi eredetű kultuszemlékek másolatait. Az Iseum tervezett felújítása része a szombathelyi történelmi-régészeti városrész kialakításáról szóló elképzelésnek, amelynek első ütemeként tavaly már átadták a Ferences kertben a történelmi témaparkot.

A régészeti városrész részeként tervezik egy történelmi sétaút kialakítását is a Ferences kert és az Iseum között.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár