2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincoln a legnépszerűbb amerikai elnök

2007. február 21. 15:00

Abraham Lincoln, Ronald Reagan és John F. Kennedy a három legnagyobbnak tekintett elnök Amerikában - tette közzé a Gallup.

Lincoln a tavaly még első helyen álló Reagantől hódította vissza a mindenkori legnagyobb amerikai elnök címét, előbbire az amerikaiak 18, utóbbira 16 százaléka voksolt - állapította meg a New Jersey-i, princetoni székhelyű közvélemény-kutató cég a minden évben február harmadik hétfőjén tartott, az első elnök, George Washington születésnapjához kötődő szövetségi ünnepen.

Az egy hete végzett telefonos kutatás során a megkérdezett felnőttek 14 százaléka jelölte meg Kennedyt, mint a legnagyobb elnököt, akit Bill Clinton, majd Franklin Roosevelt követ 13, illetve 9 százalékkal.

Ebben a kérdésben először a neves történész, Arthur Schlesinger végzett kutatást 1955-ben a történészek körében, akik már akkor Lincolnt tették az első helyre. A tudósok körében azóta végzett hasonló felmérésekben "Abe" Lincoln szinte mindig az első három hely egyikén végzett.

Az amerikaiak azonban - Lincoln kivételével - általában nem történelmi, hanem jelenkori politikusokhoz kötik a legnagyobb elnök címet. A történészekkel szemben nem olyan neveket jelölnek meg, mint George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson vagy Andrew Jackson. A Gallup szerint a közvélemény a könyvekből megtanult híres elnökök helyett elsősorban a közelmúltban, 1930 után hivatalba lépett személyiségeket méltat leginkább, közöttük az említetteken kívül például Harry Trumant, Jimmy Cartert, Dwight Eisenhowert és George W. Busht.

Nem meglepő, hogy a Demokrata Párttal rokonszenvezők számára Bill Clinton a favorit, míg a republikánusok első helyezettje Ronald Reagan. A demokrata szavazótábor listáján Clintont Kennedy követi, majd Lincoln és Roosevelt. A republikánusok számára Reagan után Lincoln, Kennedy, Washington és a jelenlegi elnök, George W. Bush a legnagyobb.

Lincoln egyik nagy párt szavazói körében sem végzett az első helyen, de mindkettőnél előkelő helyet szerzett, így kaphatta meg összesítésben a legnagyobb amerikai elnök elismerést.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár