2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai elnökök irkafirkái kerültek elő

2006. szeptember 6. 11:00

Az amerikai elnökök `firkáiból` összeállított gyűjteményt jelentetett meg az The Atlantic Monthly című amerikai folyóirat szeptemberi száma, tanusítva, hogy a Fehér Ház illusztris lakói, csakúgy, mint a hétköznapi emberek, mindenfélét firkálgatnak: akad, aki magát, s van, aki tökfejet.

A history in sketches

A lap Thomas Jeffersontól az idősebb George Bushig sorra veszi az Egyesült Államok valamennyi elnökét. Az újítók Amerikája van jelen Jefferson rajzában, amely egy makaróni-készítő gép terve. Jefferson európai tartózkodása idején ugyanis beleszeretett a mediterrán konyhába, és a Fehér Ház menüjébe beiktatta a sajtos tésztát, annak készítését azonban szerette voln leegyszerűsíteni. Andrew Jackson állatokat, főként alligátorokat rajzolt, Rutherford Hayes nőket. Theodore Roosevelt ironikus képregényeket alkotott háza gyermekeinek - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Kennedy egyetlen rajzos firkája

Franklin D. Roosevelt főbb hobbijainak, a genealógiának, a bélyegeknek, a vízi közlekedésnek a jelképeit vetette papírra, de országa gazdasági fellendítésének módjain is gondolkodott: 1933-ban a szesztilalom feloldása után például a Virgin-szigetek rumexportját kellett elősegíteni, ő is felskiccelt egy csábító címkét. Dwight D. Eisenhower 1954 júniusában, amikor a CIA által támogatott puccs megdöntötte Guatemala demokratikus kormányát, saját magát rajzolta le fiatalként egy hadihajóval a háttérben.

John F. Kennedy rajz helyett inkább írt. Kényszeresen firkálgatott bizonyos kulcs-szavakat, például "Vietnamot", bekeretezve, mintha valamilyen módon kordában akarta volna tartani az eseményeket. 1962-ben, a kubai rakétaválság idején a kulcsszavak - "NATO - tengeri blokád - Fidel Castro" voltak. Egyetlen rajza saját vitorlását ábrázolja. Meggyilkolása előtti utolsó kormányülésén blokkján egyetlen szó, a "szegénység" szerepelt.

Lyndon B. Johnson előszeretettel rajzolt háromfejű figurákat. Ronald Reagan ügyesen rajzolt. Kedvenc témái a gyerekek, a lovak voltak, valamint önmaga cowboy-szerelésben. Az idősebb George Bushtól a lap egy olyan firkát közölt, amelyet titkárnőjének, Rose-nak címzett: Rose egy halom levelet vitt neki aláírásra, ennek apropóján írta neki az elnök "Rose, a címzettek közül legalább egy biztosan meghalt, egy másik pedig valószínűleg nem él már. És a többiek? Nincs még több halott?". A lap sarkába pedig egy halloweeni tökfejet pingált.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!