2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nixoni mélységbe zuhant Bush népszerűsége

2007. január 25. 16:00

Az amerikai elnökök között George Bush népszerűsége a legalacsonyabb az Egyesült Államok helyzetéről megtartandó szokásos év eleji beszédet megelőzően Richard Nixon óta.

A The Washington Post/ABC News közös felmérése szerint az amerikaiak 65 százaléka kifogásolja Bush elnöki tevékenységét, és csak 33 százalék helyesli. Ez az érték az egyik legalacsonyabb azóta, hogy a republikánus politikust hat éve elnökké választották. A válaszolók 71 százaléka úgy érzékeli, hogy Amerika `rossz irányban` halad. Ez a mutató 2003 áprilisában, egy hónappal az iraki invázió kezdete után még 46 százalék volt. Az elégedetlenek nemcsak az iraki stratégiát, hanem a terrorellenes háborús politikát és a gazdaság állapotát is kifogásolják.



A CNN felmérése ugyancsak arról tanúskodik, hogy Bush minden korábbinál kisebb támogatottságot élvez. A hírtelevízió adatai szerint az amerikaiak 63 százaléka ad negatív értékelést Bush elnökségére, 34 százalék támogatja. A CBS televízió még alacsonyabb, 28 százalékos népszerűségi mutatót mért. A megkérdezettek fele vélekedik úgy, hogy a kongresszusnak meg kellene tagadnia újabb csapatok Irakba küldésének finanszírozását.

Mint a VOA rádió tudósításában megjegyezte, George Bush elnöksége során első ízben kényszerül arra, hogy a kongresszus alsó- és felsőházának közös ülésén egy demokrata vezetésű törvényhozás előtt tartsa meg beszédét az unió állapotáról. A háborút vívó amerikai elnökök népszerűségvesztésének azonban szinte "hagyománya van" Amerikában. A ma már a legnagyobb amerikai hősök közé tartozó Abraham Lincoln elnökkel még saját pártja is szembeszállt a polgárháború első nehéz éveiben. A második világháborúban a kezdeti nehézségek nyomán pedig elszigetelődési politikát sürgettek a legnagyobb formátumú elnökök közé sorolt Franklin Delano Roosevelttől, aki a náci agresszió letörése mellett kötelezte el magát.

Mint Allan Lichtman, a washingtoni Amerikai Egyetem történész professzora rámutatott: Bush elnököt ma ugyanazon okból bírálják, mint egyik elődjét, Lyndon B. Johnsont a vietnami háború idején. A csapatnövelés miatt egy cél és vég nélkülinek látszó háborúban - mondta. Bush az érvekkel szembeszállva egyebek mellett arra hivatkozva igyekszik elhárítani az ellenzék bírálatát, hogy a demokrata párti Franklin Roosevelt és Harry Truman kitartását méltatja a második világháború, illetve a koreai háború alatt.

Érdekesség, hogy Bush volt az az elnök, aki a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után a legmagasabb népszerűségi indexet tudhatta magáénak 1938 óta.
A VOA áttekintése szerint az amerikai történelemben a győzelem utólag gyakran igazolta az elnökök népszerűtlen háborús terveit. Stephen Hess, a washingtoni Brookings Intézet szakértője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a háborús vereség meghatározhatja egy elnök örökségét. Egy vietnamihoz hasonló háborút utólag nehéz győzelemnek beállítani, és a vesztes háborúval a közvélemény ma is az akkori elnökök, Lyndon Johnson és Richard Nixon nevét kapcsolja össze.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár