2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpótolják az örmény népírtás áldozatainak örököseit

2007. január 18. 10:15

A New York Life amerikai biztosítótársaság 92 éves késéssel megkezdte az első világháborús örmény népirtás során megölt biztosítottak örököseinek kárpótlását.

A New York Life azért kénytelen fizetni most, 92 évvel az örmény népirtás után az áldozatok örököseinek, mert különféle örmény szervezetek pert indítottak és nyertek ellene az Egyesült Államokban azokkal az életbiztosítási kötvényekkel kapcsolatban, amelyeket a társaság a XX. század elején adott el Törökországban. Az amerikai bíróság július 30-án úgy döntött, hogy a biztosítótársaság köteles kifizetni a kártérítést mindazoknak, akik bizonyítani tudják rokoni kapcsolataikat azokkal a népirtás során megölt örményekkel, akiknek a neve szerepel a társaság biztosítotti listáin.



A biztosítótársaság több mint 6500 kárigény-bejelentést kapott örményektől a világ minden tájáról, de a cég csak 2500-at ismert el jogosnak - közölte Davit Harutjunján örmény igazságügyi miniszter az örmény televízióban. Hozzátette, hogy 26 országban kapnak biztosítási kártérítést örmény származású emberek. Örményországban 1353 embernek fizet kártérítést az amerikai biztosító ebben az ügyben, összesen 3,6 millió dollár értékben - közölte a HSBC bank jereváni kirendeltsége. A teljes összeg, amelyet az amerikai biztosító világszerte kifizetni köteles, 20 millió dollár.

Ebből a népirtás áldozatainak rokonai 11,9 milliót kapnak meg, hárommillió örmény jótékonysági szervezeteknek jut, a többi mintegy ötmilliót pedig részint az örmény egyház kapja, részint annak az alapnak a költségeire fordítják, amelyet azért hoztak létre, hogy szervezze meg a kártérítési összegek szétosztását a kedvezményezettek között. 2005 októberében a francia Axa biztosító egy lényegében azonos ügyben megegyezett a felperesekkel, hogy 17 millió eurós kárpótlást utal át a nála életbiztosítással rendelkezett örmény áldozatok leszármazottai számára.

A becslések szerint 1919 és 1923 között másfélmillió örményt öltek meg az Ottomán Birodalomban. A háború kitörésekor mintegy kétmillió örmény élt a Birodalom területén, ebből még 1915-ben jóval több mint egymilliót deportáltak. Hidegvérrel gyilkoltak le több százezer embert, mások az éhezésbe, kimerülésbe és a táborokban dühöngő betegségekbe pusztultak bele. A Birodalom határvidékén élő örménynek közül először sokan Törökország belső tartományaiba menekültek, kelet felől pedig több tízezren özönlöttek az orosz határ felé.

Ankara nem ismeri el, hogy az Oszmán Birodalom népirtást hajtott volna végre az örmények ellen az első világháborúban. A hivatalos ankarai verzió szerint mintegy 300 ezer örmény és ugyanennyi török vesztette életét a török állam ellen fellázadt, orosz fegyverekkel harcoló örmény felkelők és a török hadsereg összecsapásaiban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár