2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népirtás vagy áttelepítés

2006. május 10. 16:08

Mind nagyobb nemzetközi érdeklődést vált ki, mi történt az I. világháború alatt a törökországi örményekkel. Erre kívánt reagálni az MTA Történettudományi Intézete tegnapi rendezvényével, amelyen Yusuf Halacoglu, a Török Történelmi Társulat elnöke tartott előadást - számolt be róla a Népszabadság.

A történész hangsúlyozta, hogy 1914 előtt nem létezett örmény probléma az Oszmán Birodalomban. A másfél milliós örménységet azonban az antanthatalmak fel akarták használni az olajkincsek által erősen felértékelődött birodalom felosztására. Ezért a franciák, az angolok és az oroszok már jóval a háború előtt létrehozták a velük együttműködő örmény szervezeteket, amelyeknek területeket is ígértek egy önálló ország alapításához.

Az örmények egyebek között ezen ösztönzések hatására követtek el terrorcselekményeket. Például stratégiai fontosságú távíróvonalakat robbantottak fel. Ezek nyomán kezdődött meg 1915-ben áttelepítésük a birodalom sivatagos területeire. Ezt a hatóságok a történész szerint a lehetőségekhez képest emberségesen igyekeztek megszervezni. Egyetlen olyan utasításnak sincs nyoma a dokumentumokban, amely szerint az örményeket ki szándékozták irtani. A különböző források szerint körülbelül félmillió volt az áttelepítettek száma, közülük mintegy 270 ezren pusztultak el. A háború végén a török kormány törekedett az örmények kárpótlására és a velük kegyetlenkedők megbüntetésére.

1921-ben, a jelentős kivándorlás után is egymillió örmény élt Törökországban. Yusuf Halacoglu szerint nem lehet genocídiumról beszélni a történteket értékelve, de ha valaki emellett tör lándzsát, forduljon bírósághoz.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár