2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladja a családi ezüstöt a görög uralkodó

2006. december 13. 11:00

A száműzött görög királyi család, akinek az 1967-es puccsot követően már nem sok vagyona maradt, most eladni készül az egyik palotából megmenekített ezüstneműt és a családi ékszereket.

Megszorult az egykori monarcha

A kincsek hivatalosan I. György görög király gyűjteményéből származnak, aki az újkori Görögország első uralkodójaként 1863 és 1913 között töltötte be ezt a tisztséget. Az eladó nevét azonban titok fedi, bár majdnem biztosan II. Konstantin volt görög királyról van szó, aki lemondatása után több mint 30 évig élt Londonban. A most 66 éves Konstantinnak 1967-ben kellett elhagynia Görögországot családjával együtt. Csak azt vihették magukkal, ami rajtuk volt. Miután visszatérési kísérlete és a köztársaságpárti hadsereg elleni ellenpuccs nem sikerült, családjával Rómába menekült, ahonnan a hetvenes évek elején Londonba költöztek. A királyt 1974-ben megfosztották trónjától.

Konstantin és Anne-Marie

Az egymást követő görög kormányok nem voltak hajlandók visszaadni a családnak a királyi birtokokat és vagyont, ezért hosszú ideig találgatás tárgya volt, hogy miből is él a volt görög uralkodó, a felesége, a dán származású Anne-Marie és öt gyermekük. Nem tudni, hogy sikerült-e pénzt kicsempészniük Görögországból, de azt nagyjából mindenki sejti, hogy Londonban a görög monarchisták és az angol királyi család adományiból tartották fenn magukat. 2000-ben a London egyik kertvárosában álló házuk 4 millió fontot ért, és a trónörökös, a befektetési tanácsadóként dolgozó Pavlov herceg is jól nősült. Felesége, Marie-Chantal, az amerikai milliárdos Robert Miller leánya.

Konstantin, aki egyébként az angol Fülöp herceg unokatestvére és Vilmos herceg keresztapja, már évek óta harcol a görög kormányokkal a kincsek birtoklásáért. Amikor 1991-ben némi enyhülés állt be a közte és a görög kormány közti viszonyban, megengedték neki, hogy elhozza a kincseket kedvenc palotájából, az Athénhoz közeli Tatoiból.

A kincsek tehát 1991-ben Londonba kerültek, és most eladásra várnak. Örökségének elárverezésére Konstantin akkor kapott kedvet, amikor látta az idén tartott királyi árverések sikerét a Christie's aukciósházban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár