2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladja a családi ezüstöt a görög uralkodó

2006. december 13. 11:00

Kalapács alatt a királyi kincstár

Az aukción 850 értékes tárgy szerepel: a januári árverés a szakértők és a királyi kincsekre vadászók számára egyaránt igazi csemege lesz. Az eladásra kínált tárgyak között lesz több angol, dán, orosz, francia és német ezüstnemű, amelyet a dán származású I. György örökölt vagy vásárolt, és amelyek az ő címerét viselik.

A kisebb ezüst tárgyakat - mártásos csészéket, sótartókat és edényeket - 100 fontért kínálják. A 264 darabból álló királyi tálaló készletet 12 darabos egységekben adják el 4000-6000 fontért. A legdrágább darab két ezüstből készült zarándok korsó (becsült értékük 80 ezer-120 ezer font), amelyet 1866-ban készítettek Londonban, és a brit királyi család ajándéka volt IX. Keresztély dán uralkodó számára. Még ennél is értékesebb a XX. század elején készült aranyozott Fabergé óra, amelynek kikiáltási ára 250 ezer font. Konstantin gyűjteményében több Fabergé darab is található, például egy tojás, dobozok és miniatűr állatok.

Négy évvel ezelőtt az Emberi Jogok Európai Bírósága meghallgatta a pereskedő feleket, és az ex-király 7 millió font kártérítést kapott a görög kormánytól annak fejében, hogy nem követeli vissza a görögországi palotáit és vagyonát. Akkor Konstantin kijelentette, hogy a kapott pénzt jótékonysági célokra fordítja hazájában.

A volt király egyik közeli barátja így nyilatkozott: "Az árverés híre egyáltalán nem lep meg. Konstantinnak szüksége van a pénzre. Nem hiszem, hogy van rendszeres jövedelme, és szüksége van a bevételre." A londoni görög nagykövetség szóvivője szerint az árverésnek nincs jogi akadálya. "Ha engedélyt kapott arra, hogy elhozza az értéktárgyakat, akkor valószínűleg el is adhatja azokat. Biztos, hogy volt rá engedélye, mert ezek nem olyan tárgyak, amiket az ember csak berak a bőröndjébe és elvisz magával."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár