2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökségvédelmi példakép lehet a megújult Hiemer-ház

2006. december 7. 15:00 Lukácsi Attila

A felújítás a műemlékvédelem számára mintaként, míg a régi épületek új funkcióval történő hasznosítására példaként szolgálhat.

Szerencsés helyen álló épület

Székesfehérvár egyike a legrégibb magyar városoknak. Hajdanán a koronázásokon kívül itt zajlottak a királyi esküvők és temetések is. Hangulatos belvárosában számtalan műemlék tanúskodik a gazdag történelmi múltról. Közülük is talán a legismertebb a magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló bazilika romja. Ezúttal a város épített örökségének másik gyöngyszemét, a Hiemer-házat mutatjuk be.

A felújítás előtt

Az épület történetéről írt tanulmányában Cservenkai Judit különösképp szerencsés körülménynek tartja, hogy a ház a városközpontban, ám mégis a nagyszabású építkezésektől (királyi palota, bazilika) távol épült. A megtalált középkori alapok (pincék, alapfalak, valamint a városi erődítés alapozása) a tatárjárás utáni időkre keltezhetők. Ezek a házak minden bizonnyal kereskedelmi-, vagy raktárfunkciót tölthettek be, ugyanis Fehérvár országos vásárai a tömbhöz közeli piactéren zajlottak. Cservenkai a Jókai utcáig tartó nyugati házrésznek is vásárcsarnok funkciót tulajdonít. Székesfehérvár leghosszabb középkori épületét végül egy barokk ház építése miatt kellett elpusztítani, de a tömb jellege, beépítettsége később sem változott sokat.

A Hiemer-házat először 1688-ban említik: Antonio Caraffa osztrák lovassági tábornok ekkor foglalta vissza a várost a törököktől, és ekkor került sor a lerombolt épületek újjászentelésére. Mai formájában a XVIII. század második felében épült ki, az egymáshoz kapcsolódó szárnyak gyakorlatilag egyszerre készültek el. A házegyüttes teljes neve Hiemer-Font-Caraffa ház. A Font (eredetileg Pfund) család kereskedelemmel foglalkozott, míg a Hiemerek a hentes és mészáros mesterséget űzték. A Hiemerek főbírót is adtak a XVIII. században a városnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár