2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencia és emlékkiállítás a Kernstok-villa megmentéséért

2006. december 7. 10:15

Emlékkiállítást és tudományos ülést rendeznek a nyergesújfalui Kernstok-villa megmentéséért Kernstok Károly (1873-1940) festőművész munkásságáról, a családról, az otthonául szolgáló villáról.

A Kernstok-ház

A festőművész 1912-ben építtette a kis, műtermes villát, amelyet nagy gyümölcsöskert vett körül - mondta Gassama-Szabó Bernadett művészettörténész, az emlékkiállítás kurátora az MTI-nek. Nyaranta gyakran megfordultak ott a festő barátai, például Feszty Árpád, Czóbel Béla, Márffy Ödön festő, Vedres Márk szobrász, Lyka Károly művészeti író és Ady Endre költő Csinszkával.

Kernstokra a századforduló tájékán a nagybányai festők hatottak, később, a párizsi tanulmányút alatt Cézanne, Van Gogh, a Fauve-ok (Vadak), mint Matisse, Derain művészete. 1909-től a Nyolcak nevű művészcsoport egyik vezetője lett, a 20-as évek végén a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) művésztanácsának volt az elnöke.

A Kernstok-villa azonban mára annyira lepusztult, hogy félő, egy-két év alatt összedől - mondta művészettörténész, hozzátéve, a város az emlékkiállítással és a konferenciával kívánja felhívni a figyelmet az épületre, segítséget kérve a megmentéséhez. Nyergesújfalu önkormányzata pályázaton igyekszik pénzt szerezni, de sajnos az nem lesz elegendő a restauráláshoz - vélekedett.

Emiatt az emlékkiállítást sem lehet megrendezni a villában, ezért a Polgármesteri Hivatal épületében levő Kernstok Galériában állítják ki a művész mintegy 80 alkotását, ebből 20-22 olajkép, a többi grafika és akvarell. A képek legtöbbje a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeum tulajdona, de van köztük három olyan alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria letétbe helyezett a nyergesújfalui városházán.

A tudományos ülésen Hadik András, az Építészeti Múzeum munkatársa "A Kernstok család Nyergesen" címmel beszél a családról és a villáról. Gassama-Szabó Bernadett a festő két olyan képét mutatja be, amely eddig magángyűjteményben lappangott és most először láthatja a közönség. Kovács Bernadett művészettörténész Kernstok Károly kiállított képei alapján elemzi a festő művészetét, Rockenbauer Zoltán művészettörténész "A nyergesi Vadak" címmel tart előadást a Kernstok-féle képzőművészeti szabadiskoláról, ahol a festő tanítványai között volt Derkovits Gyula, Goszthony Mária és Novotny Emil Róbert.

A Nyergesújfalun pénteken nyíló emlékkiállítást állandó tárlatként rendezték meg, de már jelentkezett Kaposvár és Szeged is, hogy szeretné bemutatni azt, így valószínűleg vándortárlat lesz belőle. A Kernstok Galériában 2007 márciusának végéig lesz látható a kiállítás - tette hozzá Gassama-Szabó Bernadett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár