2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lettország nyilvánosságra hozza a volt KGB ügynökök névsorát

2006. november 6. 11:45

A lett parlament döntött arról, hogy 2007. március 1-jén nyilvánosságra hozza a volt KGB ügynökök névsorát.

A bizottság kinyilvánította, hogy mind a 4500 volt KGB ügynök nevét és álnevét fogják publikálni a kormány Latviisky vestnik című hivatalos lapjában. A vita a volt KGB ügynökökről szóló titkos információk kiadásáról már az 1991-es Szovjetuniótól való függetlenedés óta folyik Lettországban, míg végül 2004-ben a parlament hivatalosan is jóváhagyta a titkosság feloldását.

A lett törvények szerint a nyilvánosságra hozatal nagy csapást mérhet a lett politikai elitre, ugyanis a szovjet titkosrendőrség volt ügynökei nem választhatnak és nem választhatók. Vaira Vike-Freiberga lett államfő hevesen ellenezte a javaslatot, mert úgy vélte, hogy a volt KGB ügynökök adatainak kiadása veszélyezteti az érintettek magánéletét és a személyes biztonságát.

Pjotr Krupnyikov ismert lett történész szerint a döntésnek jelenleg nem sok értelme van. Szerinte a KGB vezetése, miután 1990-ben felismerte, hogy a szovjet befolyásnak vége, a legterhelőbb dokumentumokat Moszkvába vitette. "A lett hatóságok most nyilvánosságra akarják hozni az ittmaradt dokumentumokat, habár tudjuk, hogy a legfontosabbakat Moszkvába szállították és valószínűleg soha nem fogják őket publikálni."

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kommunista korszak állambiztonsági aktáinak teljes nyilvánosságra hozatalát követelték július végén egy szófiai tanácskozáson kelet-európai politikusok és történészek. A követelés érthető, hisz a kommunista múlt még ma is alig ismert Kelet-Európában. Ismerje meg az egyes országok problémáit és ügynökügyeit!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár