2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyerekeket is beszervezett a Securitate

2006. július 20. 10:15

Kiskorú besúgókat, 12-14 éves diákokat is alkalmazott a Securitate, az egykori román titkosszolgálat. Egy részük jóhiszeműen vállalta a megbízást, másokat kényszeríteni kellett.

A rendszer áldozatai

A Secu archívuma

Kiskorúakat is alkalmazott besúgóként az egykori román kommunista rendszer titkosszolgálata, a Securitate - idézte a szerdai román sajtó Cazimir Ionescut, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) szóvivőjét. A Ceausescu-rezsim hírhedt titkosszolgálatának ezzel kapcsolatos tevékenységéről a minap már napvilágot láttak sajtójelentések, de az információ akkor robbant bombaként, amikor az átvilágító bizottság szóvivője maga is megerősítette azt.

Eszerint a Securitate annak idején 12-14 éves diákokat is beszervezett azzal a céllal, hogy szüleikről, más rokonaikról, illetve tanáraikról szolgáltassanak információkat. A gyermekek egy része jóhiszeműen vállalta a megbízatást, másokat kényszeríteni kellett. Tény, hogy akiket kiszemeltek erre a célra, azoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk. Ebben kötelezték magukat: jelentést tesznek arról, hogy az említett felnőttek közül ki mesél rendszerellenes politikai vicceket, tartanak-e kapcsolatot külföldiekkel, hallgatják-e a Szabad Európa rádiót.

A titkos szerv emberei elsősorban a szerény jövedelmű családok gyermekeit környékezték meg, ezen belül is azokat, akik kollégiumokban éltek és jó tanulók voltak. Nem véletlenül az eminenseket, a kulturális és sportrendezvényeken aktívan résztvevőket használták fel, hiszen ők élvezték a tanárok és a diáktársak bizalmát. A Securitate minden román megyében tartott fenn kiskorúakból álló besúgóhálózatot. Mint Ionescu elmondta, a behálózott diákok többségével a középiskola elvégzése után megszakították a kapcsolatot, ugyanis legtöbben közülük nem végeztek egyetemet. A Ziua azonban szerdai számában tudni vélte, hogy az egykori "apró besúgók" közül néhányan a mostani belföldi elhárítás (SRI) vagy a külföldi hírszerzés (SIE) informátori hálózatának a tagjai.

Ami az egykori beszervezőket illeti, a román napilap sejteti, hogy nem esett bántódásuk a rendszerváltás után. Konkrétan is említi az egyik - akkor századosi rangban lévő - tisztet, aki Szeben megyében harminchat gyermeket "állított szolgálatba". Ez a személy nemcsak hogy nem bűnhődött meg tetteiért a diktatúra bukása után, hanem előléptették a mai SRI munkatársaként - írja a Ziua. Cazimir Ionescu a sajtónak hangsúlyozta: a behálózott általános iskolás gyerekek valójában a kommunista rendszer áldozatai, jelentéseik többnyire ártalmatlanok voltak, ezért nem vonják be őket az átvilágítandók körébe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár