2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

1956. április: kisebb repedések a rendszeren

2006. április 15. 09:56

Áprilisban indítják útjára a megújult 2-es villamost Budapesten, majd az Ancsák is megérkeznek. Aki poltikára vágyik, hát megkapja: ha a díszszemle nem elég, akkor lehet a nagy üdvözlő táviratról is hallani, bár Tánczos Gábor beszéde több izgalmat ígér.

Új villamosok érkeznek

3.

Kihallgatják Kéthly Annát

Új 2-es villamost állítanak forgalomba Budapesten: Az első távvezérlésű villamos 1956. április 3-án mutatkozott be a 2-es vonalon. Az FVV 1956 elején 20 darabot rendelt az UV betűjelzéssel ellátott távvezérlésű szerelvényből.

4.

Élőben sugározták a díszszemlét: A `felszabadulás` 11. évfordulóján megrendezett díszszemle volt az utolsó, amelyet még a Sztálin szobor előtt tartottak. Az állami ünneplést a helyszínről közvetítette a televízió.

Az SZKP KB üdvözlőtávirata április 4-e alkalmából: Rákosi Mátyásnak és Hegedűs Andrásnak címzett táviratában Hruscsov és Bulganyin üdvözölte a hazai vezetést. A `forradalom kipróbált vezetőjeként` pozíciójában megerősített Rákosi mellett a 34 éves Hegedűs András miniszterelnököt szólították meg, mint aki `személyesen is mindent elkövetett és elkövet ma is a szovjet és a magyar nép barátságának és testvéri együttműködésének megszilárdítására`, ezzel jelezve, hogy Hegedűs akár a legfelső posztra is jelölhető lenne.

8.

A művészi torna első hazai versenyét rendezték meg a Testnevelési Főiskolán. A sportág népszerűsége szinte napról-napra nőtt, 1960-tól hazai bajnokságot is tartanak.

9.

Magyarország és Ausztria Bécsben egyezményt írt alá a közös határvidék vízgazdálkodási kéréseinek rendezése érdekében. A két országot érintő vízi ügyek koordinálására és rendezésére megalakították a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottságot.

10.

Megérkezett az első Ancsa: Az igen kedvelt repülőgép, az An-2-es első hazai példánya a Magyar Néphadsereg légierejéhez érkezett Budaörsre a 16. Önálló Szállítórepülő Századhoz. Az `Ancsa` becenévre hallgató gépeket gyakran használták a honvédségnél, a mezőgazdasági- és a sportrepülésben, valamint a térképészet és a mentőrepülés területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár