2020. tavasz: Halálos tudomány

1956. január: a forradalmi év hajnalán

2006. január 15. 09:55

Januárban még senki sem tudja mi közeleg, de a bulvárlapok tarolnak a piacon: buszbaleset a Margit-hídon, földrengés Pest megyében, Elvis a tévében rázza a csípőjét. A nagypolitikában pedig még mindig hideg van: Eisenhower a közeledési kísérlet ellenére sem barátkozik Hruscsovval.

Buszbaleset és régészeti szenzáció

1.

Erdészeti melléktermékek hasznosítása: Az erdőkben megtermő melléktermékek begyűjtése, felvásárlása, feldolgozása, belföldi és exportpiac igényeinek kielégítése alapfeladatokra létrejött az Erdei Termék Vállalat.

Leépítik az államvédelmet: Nagyarányú létszámcsökkentést hajtanak végre az ÁVH-nál, ami komoly elégedetlenséget kelt a szervezetben.

Szudán független demokratikus köztársasággá alakul: Szudánban az északi muzulmán párt veszi át a hatalmat, a déliek autonómia törekvései nyomán azonban hamarosan polgárháború robban ki. Január 19-én csatlakozik az Arab Ligához.

Bartók az Operaházban: Négy év után a fővárosi Operaház először játszik Bartók művet: Január elsején előadták Bartók Béla A csodálatos mandarinját.

Kútszerelő nyerte a Békekölcsön díját: A Harmadik Békekölcsön ötödik sorsolásán Baluch Zoltán, az Ásványolaj-Tartályszerelő és Karbantartó Vállalat olajkútszerelője nyerte a 100 000 forintos főnyereményt.

Megalakult az Országos Atomenergia Bizottság: Az OAB Straub F. Brúnó akadémikus által vezetett Izotópalkalmazási Szakbizottsága (IASz) hamarosan izotóptanfolyamokat szervezett az orvosok és a természettudományos képzettségű szakemberek részére.

2.

Megkezdi működését az MTA Irodalomtörténeti Intézete: Megalakulásakor munkáját a Tudományos Tanács irányította, amelynek elnökévé Sőtér Istvánt, titkárává Klaniczay Tibort nevezték ki, aki egyidejűleg az igazgatóhelyettesi tisztséget is betöltötte.

Megszervezik a német békehadsereget: A Bundeswehr első alakulatai megkezdik szolgálatuk teljesítését az NSZK-ban.

3.

Autóbusz-szerencsétlenség a Margithídon: A budapesti rendőrség hivatalos közlése szerint szerda reggel 6 órakor egy 39-es jelzésű utasnélküli autóbusz, amely a Népstadion melletti garázsból indult el és nagy sebességgel a budai végállomás felé haladt, a sziget bejárójánál a Margithíd korlátját áttörve a Dunába zuhant. A szerencsétlenségnek két halálos áldozata van: Veres Gábor gépkocsivezető és Szerda József kalauz- írja a Szabad Nép.

Nincsenek partizánok Magyarországon: Az amerikai hadsereg katonai elhárító osztálya (G-2) megrendelésére a washingtoni Georgetown University részletes kutatási jelentést állított össze Magyarország: ellenállási tevékenység és potenciál címmel. A disszidensekkel készített hírszerző interjúk valamint a CIA és a Katonai Hírszerzés ide vonatkozó egyes dokumentumai (ügynöki jelentések) alapján készült jelentés végkövetkeztetése: `Nincs bizonyíték arra, hogy számottevő ideig fennmaradt volna bármely fegyveres partizán csoport Magyarországon, és lehetséges, hogy a jelentésekben említettek közül némelyik akár teljes egészében bűnözőkből és dezertőrökből állt. Jelenleg semmilyen partizán tevékenységnek sincs nyoma Magyarországon.` ... `Magyarországon nincs hagyománya vagy története az aktív ellenállásnak, és minden jel arra utal, hogy ez a hagyomány nem szakadt meg.`

6.

Számítógépet rendel az Egyesült Államok nukleáris kutatólaborja: Az Új-Mexikó állambeli Los Alamos Nemzeti Laboratórium ajánlattételi felhívást tesz közzé egy gyors számítógépre. Három írásos ajánlatból áprilisra az IBM kerül ki győztesen. Az IBM 704-es második generációs üzleti számítógépe 1954 óta már egy kezdetleges operációs rendszerrel is rendelkezik, amelyet Gene Amdahl fejlesztett ki elsőként.

Megalakult a Magyar Kutyatenyésztők Országos Egyesülete (MKOE). Az 1960-as évek elején átváltoztatta a nevét Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete-re (MEOE).

Kelta és dák kultúrára utaló csaknem kétezer éves sír találtak Rákospalotán a Textilfesték- és Vegyitermék Vállalat telephelyén. A pesti oldalon ez az első ilyen származású lelet - tudósít a Szabad Nép.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!