2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

200 éves a Sándor-palota

2006. május 26. 13:45

Idén 200 éves a köztársasági elnök hivatalának otthont adó budapesti Sándor-palota, a megemlékezések nyitányaként a hivatal kezdeményezésére a Magyar Posta díszborítékot ad ki - közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

A Sándor-palota az első tulajdonos, gróf Sándor Vince XIX. századi főúr nevét viseli. Az egyemeletes, klasszicista épületet 1806-ban építették meg. A déli irányba néző, 11 ablakkal és timpanonnal díszített ízléses palota hármas tagolású homlokzatán erkély fut végig. Földszinti falait oszlopok és pillérek erősítik. Nyugatra néző oldalán 13 ablak van.

Fedezze fel a Sándor-palota részletes történetét!

Az épületet 1867 után a miniszterelnökség részére alakította át Ybl Miklós (1814-1891), kora legnagyobb magyar építőművésze, többek között az Opera, a Bazilika és más jelentős fővárosi létesítmények építője. A Sándor-palota csaknem a második világháború végéig az ország kormányzásának központja volt.
főváros 1944-1945 évi ostroma során azonban romos állapotba került.

A háború után múzeumi raktárnak használták. Külső arculatát csak 1989-1990-ben állították helyre, s ettől kezdve termeiben kiállításokat rendeztek, s elkezdték az udvar régészeti feltárását is. A munkálatok közben a föld alól egy középkori ciszterna, a valaha ott állt ferences kolostor vízgyűjtője bukkant elő, amelyet a helyreállítása óta meg lehet tekinteni.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ismerje meg az épület rekonstrukciójának lépéseit!

A Sándor-palota belső rekonstrukciójára - a Budai Várban lévő épületegyüttesek tervszerű rekonstrukciójának részeként - 2000 ősze és 2002 tavasza közt került sor. A 2001 őszén eltávolított régi tetőzetet újonnan ácsolt födémmel és antikolt, új cserepezéssel látták el, majd a belső bontások után kialakították az irodahelyiségeket is.  A belső terek az eredeti, 1806-os, a bútorzatok pedig a két világháború közti állapotot követik. Az épület stukkóinak és ajtainak aranyozásához egy kilónyi laparanyat használtak fel.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szeretne méltóképpen megemlékezni a klasszicista épület bicentenáriumáról, ezért 2006 júniusában a hivatal kezdeményezésére a Magyar Posta díszborítékot ad ki. Ezen megtalálhatóak lesznek a 2005 májusában kibocsátott, a palotát ábrázoló bélyegek is - teszik hozzá a közleményben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár