2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai örökség lehet az 56-os lyukas zászló

2006. május 22. 15:00

Hivatalosan is előterjesztette Magyarország, Franciaország és Spanyolország az EU-tagállamok kulturális minisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán az európai örökségi jegyzék létrehozására irányuló javaslatát - közölte Bozóki András kulturális miniszter. Az alternatív UNESCO-listára felkerülhetne a gdanski hajógyár vagy a Beatles liverpooli klubja is.

A jegyzék kapcsolódna az UNESCO világörökségi listájához, de az európai identitást állítaná előtérbe. Abból indul ki, hogy nem csak kövek, épületek lehetnek az európai örökség részei, hanem minden, ami hozzájárult a sokszínű európai identitás kialakulásához - mondta Bozóki András.

Az UNESCO kettéválasztja az épített örökséget és a szellemi örökséget: a magyar-francia-spanyol javaslat viszont azt hangsúlyozza, hogy mindez nem választható ketté, az európai identitás kialakulásában e két tényező szorosan összefonódott - hangoztatta a miniszter. Így például szeretnék, ha eszmei mozgalmak, művészeti áramlatok, tudományos iskolák is bekerülnének az európai örökségbe. Vagy olyan helyek, amelyek építészetileg ugyan nem jelentősek, de mégis, az európai kultúrtörténetben komoly szerepet játszottak, mint például a gdanski hajógyár, ahol a Szolidaritás mozgalom megalakult, vagy az a liverpooli klub, ahol a Beatles együttes először lépett fel.

Bozóki a lista lehetséges szereplőjének mondta a lyukas magyar zászlót, az 1956-os forradalom szimbólumát, vagy például az 1848-49-es szabadságharc bukását jelentő világosi fegyverletétel helyszínét is. Bozóki biztos benne, hogy a jegyzék létrejön. Júliusban Párizsban már össze is ülnek a szakértők, megkezdve a lista összeállítását.

Ön mit gondol? Írja meg nekünk, milyen magyar szellemi és épített örökség kerülhetne fel a listára!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár