2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Galilei titka

2002. június 4. 00:04

Röntgensugarak segítségével rájöhetnek a tudósok, hogy Galileinél mikortól vált bizonyossá: `mégis mozog a Föld`.

A tudomány- (és az egyház-)történet egyik nagy rejtélyének további értelmezésében segítenek a kémikusok és a fizikusok, ugyanis röntgensugarak segítségével kimutatták, mekkora arányban tartalmaznak vasat, rezet, cinket, ólmot a különböző tinták, amelyeket Galilei kézírásos műveihez használt. Így megállapíthatják az ötletek, a felfedezések és a bizonyítások valódi sorrendjét, és kideríthetik, mikortól vált bizonyossá, hogy "mégis mozog a Föld".

A Nuncius című negyedéves olasz egyháztörténeti folyóirat Galilei-tanulmánya a természet- és a társadalomtudományok összefogásának remek példája. Ugyanis a röntgensugarakkal átvilágított kéziratok időrendi sorba rakása révén sikerülhet tisztázni, mi is volt a késő középkor egyik legnagyobb fizikusának szabadesési tanulmányaiban igazán eredeti, s hogyan járult hozzá a nagy olasz tudós az égitestek Nap körüli mozgásának bizonyításához.

Végül megtudhatjuk, hogyan alakult ki Kopernikusz tanainak védelmében Galilei eretneknek minősített világképe, amely kihívta a inkvizíció haragját, s a bibliai szövegekkel ellentétesnek minősített világkép betiltásához, majd Galilei koncepciós peréhez, megalázásához és alapvető nézeteinek megtagadásához vezetett.

Természetesen a bonyolult Galilei-életmű nélkül sem Bertolt Brecht, sem pedig Németh László Galilei drámája és értelmezése nem születhetett volna meg. Ellenben Artur Koestler Alvajárók című (Makovecz Benjámin által fordított) kiváló könyvében Galilei-mítoszokról beszél, és azokat cáfolja.

Az 545. számú jegyzet például részletesen leírja, mekkora zavar származik a feljegyzések időrendi tisztázatlanságából. Annak ellenére ellentmondásosak a Galilei-iratok keletkezésének körülményei, hogy Koestler a szentszéki iratok tintáinak és papírállományának gondos elemzését említi.

Az új kémiai elemzés ismertetője, Eugenie Samuel, a New Scientist cikkírója úgy véli: negyvenkét esztendő alatt keletkezett kéziratot kell újraértékelni tudománytörténeti szempontból. Ugyanis 1590 (a Mozgásról írt tanulmány keletkezésének ideje) és 1632 (a ptolemaiosi és a kopernikuszi világkép különbözőségéről megalkotott szenzációs Dialógus című munka éve) közötti periódusban a kézzel írt levelek, személyes feljegyzések és pamfletek időrendje mind ez idáig nagyrészt bizonytalan.

A tekintélyes amerikai tudománytörténész, Peter Mechamer az életmű időbeli rendezetlenségéből eredő "zavarokra" utal. Az iratokat húszféle tintával rótta a fizikus. S most jött el az ideje, hogy a kivételesen furfangos és szellemes, vitázó Galilei kísérleteinek és elméleti fejtegetéseinek logikáját, a fizikus észjárását, taktikai húzásait, a teológia és tudomány harcában tett s az egyház által kikényszerített önmegtagadást egymás mellé illesztve, egymás utáni sorrendbe helyezzék és elemezzék, továbbá kiderüljön, mit sejtett Galilei, mit tartott bizonyítottnak, és mi az, amit kikényszerítettek belőle.

Magyar Hírlap

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár