2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hippokratész módszere 200 éves hagyományon alapult

2006. március 7. 12:30

Egy 2600 évvel ezelőtti fejsérülés bizonyítja, hogy Európa első ismert koponyaműtétjére már a gyógyászat atyja, Hippokratész születése előtt kétszáz évvel sor került.

Körülbelül i.e. 600-ban elhunyt, negyven éves nő földi maradványai kerültek elő a napokban a görögországi Abdera településen.

Forrás: www.archaeology.org
A koponya hátsó felének közepén látható lyuk és az azt körülvevő kaparás jellegzetes nyomairól a régészeknek és az orvostudomány képviselőinek azonnal eszébe jutott a Hippokratésznek tulajdonított Fejsérülésekről című gyakorlati kézikönyv egyik leírása. A sebészeti útmutató egyik fejezete ugyanis egy húsz éves fiatal lány fejsérülését írja le nagyon precízen. A jellemzés és a most megtalált nő koponyájának sebesülése pontról-pontra megfelel egymásnak, ezért a szakemberek véleménye szerint a két nő egy és ugyanaz lehet. Az életkorból adódó különbség pedig az első sikeres koponyaműtét egyértelmű bizonyítéka.

Forrás: www.archaeology.org
A komoly sérülést minden bizonnyal egy felülről becsapódó parittya okozta, s az ütés a fej hátsó részének azt a pontját találta el, ahol a koponyacsont összeforr. Az említett könyv útmutatása szerint az ilyen jellegű törés szakszerű orvosi ellátásakor a legfontosabb a koponya üregébe jutott éles csontdarabok azonnali eltávolítsa.


Forrás: www.archaeology.org
Ehhez a sebészeti kalauz általában a fejcsont meglékelését ajánlja, viszont a forradáspontnál bekövetkezett csontrepedés esetében ezt kifejezetten tiltja. Helyette a kényes területnek egy kis reszelővel történő, több irányú kaparását ajánlja.

Habár a kezelés pontos rekonstrukciója elsősorban a hippokratészi szövegen alapul, s bizonyos részletei csupán feltevések, azonban a fényképeken is jól látható a sérülés helye és az, hogy lékelés helyett kaparást alkalmazott a sebész. Vagyis mindaz, amit Hippokratész, illetve tanítványai az ő nevében leírtak, már egy legalább kétszáz éve ismert és sikeresen hasznosított módszeren alapult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár