2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten az erdélyi magyar könyvtárak katalógusa

2006. március 7. 11:45

Harmincezer könyvcímet tartalmaz a hétvégén Kolozsváron bemutatott Erdélyi Közös Katalógus (EKKA), amelynek célja a virtuális egységes erdélyi könyvtárkatalógus létrehozása.

A projektet a Nagy Zsolt romániai távközlési miniszter jelenlétében mutatták be. A www.konyvtar.ro címen található katalógus megkönnyíti a felhasználóknak mind a bibliográfiai leírás, mind a tárgyszavak szerinti könyvkeresést. Az érdeklődők megtudhatják, hogy a keresett példány hol található meg, kölcsönözhető-e vagy a csak a könyvtárban lehet-e olvasni, de arról is tájékoztat a katalógus, hogy a keresett könyvet mikor kell visszavinni a könyvtárba, ha azt éppen valaki kikérte.

Progress Alapítvány és a magyarországi Puskás Tivadar Közalapítvány által meghirdetett pályázat útján megvalósult rendszer azért is fontos, mert elősegíti, hogy az Erdélyben megjelent magyar kiadványok is megjelenjenek a közös magyar katalógusrendszerben. Brém Walter, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaságot (EMT) képviselő programfelelős az MTI-nek elmondta: mindez főleg azoknak a romániai magyar könyveknek az esetében fontos, amelyekről az elmúlt évtizedekben nem küldtek kötelező példányt Magyarországra.

A jövő héten várhatóan megduplázódik az elérhető katalogizált könyvcímek száma, így a nyilvántartott kiadványok száma eléri a hatvanezret.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár