2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi filmtárat indított a Google

2006. március 1. 11:00

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára (NARA) és a Google együttműködése keretében a kereső videószolgáltatásán belül az amerikai történelem archív filmjei is elérhetővé váltak.

Allen Weinstein, a levéltár munkatársa és Szergej Brin, a Google társ-alapítója a múlt héten bejelentették, a Nemzeti Levéltár interneten is bemutatja archív filmrészleteit, híradóit és dokumentumfilmjeit. A digitális anyagok közül elsőként 101 film vált mindenki számára elérhetővé.

A legkorábbi filmrészlet 1894-ből származik, és a Carmencita-spanyol tánc címet viseli. A gyűjteményben megtalálhatók az amerikai kormány második világháborús filmhíradói, egy rövid válogatás az amerikai űrrepülés történetéből, az 1930-as évek amerikai filmjei a nemzeti és állami parkok megalapításáról, illetve Orson Welles 1975-ös rövidfilmje is.

A filmekhez bárki szabadon hozzáférhet a Google Video, valamint a levéltár oldalán, vagy akár le is töltheti, hogy a Google saját fejlesztésű lejátszóprogramjával bármikor megnézze.

A NARA-ban évek óta folyik a történeti anyagok digitalizálása. A Technology Review 2005 júliusi száma szerint jelenleg 10000 gigabyte-nyi adatot őriznek, ami 2022-re 350 petabyte-ra nőhet. A tervek szerint rövid időn belül elérhetővé teszik az intézmény 114 ezer tekercsből illetve 37 ezer filmből álló gyűjteményének legnagyobb részét, majd később a szöveges anyagokat is.

A Goggle korábban megkezdett Print szolgáltatása az amerikai könyvtárak könyveit kívánta elérhetővé tenni az interneten, és bár több támadás érte a céget, nem hagytak fel a több milliónyi oldal szkennelésével. Az elektronikus könyvekkel folytatott kísérletek új irányt adhatnak a történeti anyagok digitalizálásának is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár