2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a filmes örökség

2006. január 10. 08:45

Tavasszal száz magyar játékfilm és több száz filmhíradó válik hozzáférhetővé bárki számára a `NAVA-pontokon` - írja a Népszabadság. A filmeket tavaly a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) és az informatikai tárca közös programjaként újították fel digitálisan, a minisztérium 55 millió forintos támogatásából.

Szőts István 1941-ben készült Emberek a havason című, korszakváltó alkotásával kezdődik azoknak a játékfilmeknek a sora, amelyeket digitálisan felújítottak, lemezre vittek. A mostani, negyven évet felölelő `százas listán` nem feltétlenül a száz legjobb magyar film szerepel. Többféle szempont alapján választották ki a műveket. A filmtörténeti érték mellett fontos volt a veszélyeztetett állapotú filmek mentése is. Ez főleg az ötvenes évek úgynevezett nitrokópiáit és az erősen megfakult hetvenes évekbeli színes filmeket érintette. Az ismeretterjesztés-oktatás szempontjai alapján ügyeltek arra, hogy minden filmes irányzat képviselve legyen, bekerüljenek a válogatásba a forma- és stílusteremtő művek.

Például az ötvenes évek neorealizmusát idézi az Egy pikoló világos vagy a Budapesti tavasz; a sematizmust a Dalolva szép az élet; a hatvanas évek új hullámát a Szegénylegények vagy az Apa; a magyar esztétizmusét többek közt a Szindbád; a neoavantgárdot az ötórás Psyché és így tovább. A sor Szabó István Oscar-díjas Mephistójával zárul. Tervezik a `budapesti iskola` néven elhíresült dokumentarista játékfilmek legjobbjai, valamint a nyolcvanas évek legjelentősebb munkáinak digitalizálását. Szeretnék, ha olyan történelmi dokumentumfilmekre is sor kerülhetne, mint a Recsk vagy a Pergőtűz. A frissen digitalizált csomagban szerepel 590 heti híradó az 1931 és 1944 között készültekből és számos klasszikus regény emlékezetes filmváltozata is. Így a filmes ismeretek terjesztésén túl a válogatás kiváló segédeszköz a középiskolai irodalom- és történelemtanításban.

A NAVA-nál jelenleg a képlemezek megérkezését várják, ezt követően mintegy két hónap alatt tudják beilleszteni az anyagot saját rendszerükbe. Ezután már előhívhatjuk a filmeket az említett `NAVA-pontokon` - jelenleg negyven könyvtár várja országszerte, hogy bekapcsolják ebbe a rendszerbe.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár