2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Ingyenes műtétet ajánlottak a britek Szaddámnak

2006. január 5. 12:00

Az Iraknak udvarló brit diplomácia 1975-ben komolyan foglalkozott azzal a gondolattal, hogy jóakarati gesztusként ingyenes nagy-britanniai műtétet ajánl fel a hírszerzés szerint gerincproblémákkal küszködő Szaddám Huszeinnek - egyebek mellett ez derül ki a szokásos 30 évi titkosítás után most szabadon hozzáférhetővé tett korabeli brit kormányzati iratokból.

Műtéttel keresték volna a diktátor kegyeit

Kew-ban működő Országos Levéltárnak szabad kutatásra átküldött 1975-ös dokumentumok szerint a nyugati hírszerzés annak idején - ellentétben az iraki háborút megelőző helyzettel - annyira pontos értesülésekkel bírt az iraki vezető titkairól, hogy a brit külügyminisztérium részletesen ismerte például Huszein egészségügyi gondjait, köztük súlyosbodó, fájdalmas gerincproblémáit. A Foreign Office egyik vezető tisztviselője azt táviratozta a bagdadi brit nagykövetnek, hogy Huszein gerincbetegségét egy "Nagy-Britanniában rendszeresen és sikeresen alkalmazott" műtéti eljárással, "a teljes gyógyulás nagyon jó esélyével" lehet kezelni.

Korabeli bagdadi társasági pletykák még azt sem tartották kizártnak, hogy ha Huszein porckorong-problémáit nem kezelik, az iraki vezető előbb-utóbb tolószékbe kényszerülhet - írta a csütörtöki The Times, amelynek kommentárja szerint a brit kormány annak idején "kétségbeesetten kereste Szaddám Huszein kegyeit". A lap szerint nincs nyoma annak, hogy Huszein végül elfogadta volna a brit műtéti ajánlatot, vagy máshol keresett volna segítséget. Úgy tűnik, hogy gerincproblémái azóta is kínozzák; most folyó perében a volt iraki diktátor többször panaszkodott hátfájásra.

A brit kormány mindenesetre már akkor tisztában lehetett az iraki rezsim valós természetével. Egy 1975-ös biztonsági értékelés szerint, amelyet a kabinetnek küldött meg a hírszerzés, Irak "rendőrállam, amelyet gyakorlatilag a Baath (Baasz) párt és biztonsági szolgálatai irányítanak".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár