2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Egy diktátor élete: Szaddám Huszein élete és pere

2006. november 5. 11:30

Halálra ítélték vasárnap első bagdadi perében Szaddám Huszein volt iraki elnököt, és akasztófán végzi a volt forradalmi bíróság vezetője is. Alábbi cikkünk életének főbb eseményeit vázolja.

Halálos ítélet a diktátor ellen

Dudzsail iraki síita faluban 1982-ben 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérlet miatt.

Forrás: EPA

Kihirdették az ítéletet

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán végzi Szaddám Huszein féltestvére, Barzán at-Tikríti volt titkosszolgálati vezető és a volt forradalmi bíróság vezetője, Avad al-Bandar is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért. A Baasz párt három további egykori vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

Forrás: EPA
Az ítélethozatalkor kirobbanó erőszaktól való félelem arról tanúskodik, hogy a volt diktátor elleni per nem hozta meg a kívánt megbékélést Irakban, amely a korábbiaknál is jobban megosztott vallási vonalak mentén. A Szaddámmal rokonszenvező szunnita arabok - de egyes síiták és kurdok is - azt jósolták, hogy a vádlott elleni halálos ítélet lángra lobbantja az országot. Másrészt a volt diktátor által üldözött síiták többségét valószínűleg az bőszítené fel, ha Szaddám megúszná a bitófát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár