2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A primabalerina szerint Sztálin bosszúálló volt

2005. október 7. 13:01

Nem mindennapi életéről mesélt a Corriere della Sera című olasz napilapnak Olga Lepesinszkaja, aki 1933 és 1963 között a moszkvai Bolsoj színház primabalerinája volt.

A híres balettrajongó

Élő legenda a 99 éves, szellemileg teljesen friss hajdani híresség, aki négyszer kapott Sztálin-díjat és a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának is tagja volt.

A balett-táncosnőt az első amerikai nagykövet tanította angolra. Táncművészetének lelkesen tapsolt Joachim von Ribbentrop náci külügyminiszter, amikor Moszkvában járt 1939. augusztusában a német-szovjet megnemtámadási szerződés aláírására. Első férjét Berija belügyminiszter emberei tartóztatták le, egy évig a Ljubljanka börtön foglya volt, majd elvált feleségétől, hogy ne ártson karrierjének. A főhelyet azonban a visszaemlékezésben Sztálin foglalta el. Mint mindenkiben, aki közelebbről ismerte a diktátort, benne is kialakult egy sajátos Sztálin-imázs.

A Szovjetunió első embere imádta a balettet. A Kremlből egy titkos folyosón keresztül csaknem minden nap megjelent az operában és megnézte az előadást. De Lepesinszkaja is gyakori vendég volt Sztálinnál. A pazar vacsorák után táncolnia kellett a Szent György teremben speciálisan neki felállított színpadon. A házigazda kérésére nem a hagyományos tütüt öltötte ilyenkor magára, hanem egy "kis lenge ruhácskát". Ezeken a magánelőadásokon rendszerint részt vett az egész politikai bizottság.

A balerina Sztálinjának erős humorérzéke volt és mestere a burkolt beszédnek. A grúz konyha erősen fűszerezett ételeit szerette és a kedvenc filmje a Volga-Volga című 1938-as zenés vígjáték volt, amelyben egy bürokrata kommunista és egy fiatal komszomolista szembesül egymással.

A filmet évekig desszertként tálalta vendégeinek, sőt Lepesinszkajával kettesben el is játszották. A nő alakította a fiatalembert, Sztálin az idős bürokratát. A szöveget soha nem tévesztette el. A sztálingrádi csapat után jókedvében küldött belőle egy kópiát Roosevelt amerikai elnöknek, aki titkos értelmet keresett a gesztusban és konzultációra hívta össze tanácsadóit, akik arra a következtetésre jutottak, hogy az ajándék buzdítást jelent a második európai front megnyitására. "Pedig Sztálin csak szórakoztatni akarta szövetségesét" - mondta Lepesinszkaja, aki arra az utolsó kérdésre, hogy igaz-e, hogy Sztálin élve akarta elfogatni Hitlert, hogy ketrecben állítsa ki a Vörös-téren, így válaszolt: "Bosszúálló és rossz ember volt, mint minden keleti."

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár