2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt Habsburg Máriáról

2005. október 4. 10:00

Habsburg Mária születésének 500. évfordulójára rendez közös kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Galéria. A budapesti tárlat szeptember 30-án nyílt meg a látogatók előtt.

500 éve született Habsburg Mária
A külföldön mindenütt "Magyarországi Mária"-ként ismert királyné személye, országok fölött átívelő életútja, politikai pályája és egész Európát behálózó családi kapcsolatrendszere izgalmas témát kínál a hazai közönség számára. Nem csak a szakembereknek, hanem a nagyközönségnek is érdekes lehet a kivételes asszony sorsa, valamint a magyar királyság történelmét meghatározó korszakban betöltött szerepe. A kiállítás bemutatja Mária királyné személyiségét, környezetét, különös tekintettel az udvarában tevékenykedő művészekre, felvillantja kapcsolatát Luther Mártonnal valamint politikai szerepét Magyarországra érkezésétől a németalföldi helytartóságig.

A kiállítás egyedülálló művészeti anyaga egy audiovizuális elemekkel kiegészített látványtervre épül. A lineáris felépítésű kiállítóteret összekötő installáció elemek optikailag vezetik a látogatót, egyben tükrözik a tartalmi időmúlás periódusait. A tárlaton hangsúlyt kap a 16. század elejének egyházi és világi zenéje, továbbá tárgyi emlékei is. A bemutatott anyagokat osztrák, német, angol és cseh múzeumok, galériák, egyházi és magángyűjtemények műtárgyai egészítik ki. A rendezésben résztvevő országokat Habsburg Mária személye és életútja kapcsolja össze.

A budapesti kiállításon kultúrtörténeti, a pozsonyin - amely 2006. február 2-án nyílik - művészettörténeti szempontok szerint mutatják be a műtárgyakat. A nagyközönség a Budapesti Történeti Múzeumban 2006. január 9-ig tekintheti meg a tárlatot, amelyhez októbertől különböző rendezvények is kapcsolódnak, többek között szakvezetés, viselettörténeti bemutató és változatos gyermekprogramok. A kicsiknek többek között páncélba öltözést, reneszánsz legyező készítést és táncházat biztosítanak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár