2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kódfejtők kudarcot vallottak a Holokauszttal

2005. augusztus 16. 11:36

Az angol kódfejtők nem értették meg a holokauszt levezényléséről szóló kódolt náci üzeneteket.

Kódfejtői kudarc?

A nemrég publikált eredményeket sokan máris a szeptember 11-e előtti hírszerzési kudarchoz hasonlítják: az 1941-től elfogott német katonai és rendőrségi üzenetek ugyanis kódolva, de megemlítették a mészárlásokat, deportálásokat, sőt még számszerű statisztikát is kínáltak azokról.

A kódfejtők búvóhelye: Bletchley ParkA Nemzetbiztonsági Ügynökség kriptográfia-történeti részlegének kutatója, Robert Hanyok történész nemrég írt "Eavesdropping on Hell" című jelentésében megemlékezik arról, hogy a brit és amerikai kódfejtők mindvégig sikertelenül próbálták megfejteni a német kommunikáció bizonyos részeit. Az egyik legborzalmasabb jelentést 1943. január 11-én fogták el a kódfejtők, mely a Reinhard-hadművelet során négy haláltáborban (Lublin, Belzec, Sobibor és Treblinka) megölt 1,2 millió zsidó meggyilkolását részletezi. A hírszerzési jelentés szerint: "Az üzenet csak a haláltáborok azonosító kódjait és a számadatokat tartalmazta", így Bletchley Park szakértői nem boldogultak vele.

A desifrírozáshoz persze csak egyetlen kulcs lett volna, mégpedig ha ismerik a Reinhard Heydrichről, az Endlösung szellemi atyjáról elnevezett hadművelet célját és tartalmát, ám ez a terv "ekkor még teljességgel ismeretlen volt" a brit kódfejtők számára is. Feltűnhetett azonban, hogy az üzenet más mint a többi, azt ugyanis a legtitkosabb kategóriába sorolták, és megjelölése szerint: "Teljesen elzárva tartandó. Sosem vihető ki az irodából" volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár