2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Botrányos magaviselete mentette meg a férfit, aki túlélte az apokalipszist

2021. május 8. 08:44 Múlt-kor

Ma 119 éve, 1902. május 8-án tört ki a Mont Pelée tűzhányó Martinique szigetén. Először pokoli erejű szél támadt, a föld rázkódott, majd hirtelen egy gigantikus sötét felhő ereszkedett a városra. A forró vulkanikus hamu és gáz elegyéből álló piroklasztikus ár mindent letarolt ami az útjába került, házakat, állatokat és embereket égetve hamuvá.

Az apokalipszis 1902. május 8-án érkezett Saint-Pierre városába és teljesen elpusztította a Martinique szigetén fekvő karib-tengeri virágzó települést. Áldozócsütörtök volt, tragikus nap annak a több mint 30 ezer embernek, akik porrá váltak a Mont Pelée tűzhányó kitörésének következtében a városra zúduló, izzó vulkanikus hamuval kevert gáztömegben.

Saint-Pierre lakosainak, amelyet elborított a pokol tüze, szemernyi esélyük sem volt a túlélésre. A sors azonban egy embert, bizonyos Louis-Auguste Cyparist a kegyébe fogadot. Cyparis nem a szerény, szabálykövető életmódjáról volt híres: szerette az italt és a verekedést.

Erőszakos viselkedésének köszönhetően, egy nappal a katasztrófa bekövetkezte előtt rács mögé dugták. A rendőrök egy masszív kőfallal rendelkező, félig a földbe épített cellába dugták, amelyet csupán egy keskeny, lőrésszerű szellőző táplált friss levegővel.

Amikor a több mint 1000 fokos piroklaszt ár végigsöpört Saint-Pierre városán, a cellájában üldögélő Cyparis először a szellőzőnyíláson beömlő, éles, földöntúli fényre lett figyelmes, majd ezt követően a helyiségben szinte kibírhatatlan lett a meleg, miközben fénylő vulkáni hamu kezdett beáramlani a nyíláson.

Cyparis ösztönösen cselekedett: levette ruháját, rávizelt és betömte vele a szelőzőrést. Jól tette, mert a finom, izzó hamuval kevert levegő minden bizonnyal hamar szétégette, elemésztette volna tüdejét.

A levegőtlen, forró helyiségben fulladozó, végtagjain és a hátán lévő égési sérülésektől szenvedő Cyparist a katasztrófát követő negyedik napon fedezték fel a romok közt kutató mentőalakulatok.

A szinte csodával határos megmenekülése egy csapásra celebbé avatta Cyparist és minden bizonnyal hozzájárult ahhoz is, hogy a 28 éves, botrányos magaviseletű férfit rövid időn belül szabad lábra helyezték. Az emberek innentől kezdve csak úgy hivatkoztak Cyparisra, mint az ember, aki túlélte a végítélet napját.

Cyparis tőkét kovácsolt a hirtelen jött népszerűségből és felvette a jobban csengő Ludger Sylbaris nevet, majd a Barnum & Bailey cirkusz tagjaként a világot járva mesélte el a száját tátó nagyérdeműnek hihetetlen megmenekülését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Louis-Auguste Cyparis

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár