2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemcsak a képzelet szülte a vulkánná változó óriás ausztrál meséjét

2020. március 26. 11:51 Múlt-kor

Réges-régen négy óriás lépett Dél-Ausztrália földjére. Három közülük továbbindult a kontinens más vidékei felé, a negyedik viszont ott helyben lekuporodott a földre. Az óriás teste a Budj Bim nevezetű vulkánná formálódott, ami később lávaként köpte ki az óriás fogait. Ausztrál kutatók azt állítják, hogy az őslakosok által szájról-szájra adott történetnek van némi köze a valósághoz, és annak eredete régebbi, mint ahogy azt korábban gondolták.

Egy nemrégiben lezajlott kutatás eredményei szerint a dél-ausztráliai gunditjmara őslakosok eredetmítosza nem egy légből kapott, az emberi fantázia által teremtett történet, hanem valós eseményekhez kapcsolható. Nagyjából 37 ezer évvel ezelőtt ugyanis vulkánkitörések gyors sorozatának köszönhetően jött létre a Budj Bim és egy másik, hozzá közel fekvő vulkán. A kutatók úgy vélik, hogy a gunditjmara őslakosok teremtéstörténete ezen vulkanikus tevékenységeket meséli el, így a bennszülöttek a világ legrégebbi, szájhagyomány útján megőrzött teremtésmítoszával rendelkeznek.

Nem tudjuk, pontosan mióta élnek a gunditjmara őslakosok Ausztrália délnyugati csücskében, a mai Victoria állam területén. A legrégebbi, hitelesnek elfogadott bizonyítékok az emberi jelenlétre Ausztrália ezen szegletében 13 ezer évesek.

Erin Matchan a Melbourne-i Egyetem geológusa szerint az 1940-es években régészek egy kőbaltát találtak a gunditjmarák területéhez közel fekvő Tower Hill vulkán közelében. A kőbalta arra szolgál bizonyítékul, hogy az emberek már a kitörés előtt is itt élhettek, hiszen a baltát a vulkanikus kőzet alatt találták.

A Tower Hill-vulkán és a hozzá elég közel, 40 kilométerre északnyugatra eső Budj Bim tűzhányó vulkanikus kőzeteinek kormeghatározása során kiderült, hogy mindkettő körülbelül 37 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Matchan feltevése szerint ezek a kitörések olyan jellegűek voltak, hogy napok vagy hónapok alatt a semmiből több tízméteres magasságú vulkanikus halmok keletkeztek.

Rendkívül régen

A Geology tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a váratlan kettős kitörés nagy hatással lehetett az itt élőkre és feltételezhető, hogy ez ihlette a négy óriás történetét, mivel a 37 ezer évvel ezelőtti események után nem került sor jelentősebb kitörésekre, amely inspirálhatta volna az eredetmítosz megalkotását. A tanulmányt készítő tudóscsapatot vezető Erin Matchan azért igyekszik azt is kihangsúlyozni, hogy természetesen nem lehet száz százalékig biztosra állítani, hogy gunditjama bennszülöttek története valóban ilyen régmúlt időkre nyúlik vissza.

Az ausztrál bennszülöttek teremtésmítoszai és legendái az emberiség legősibb történetei közé tartoznak. Patrick Nunn földrajztudós 2015-ben egy tanulmány társszerzőjeként 21 ősi közösség történeteit vizsgálta meg Ausztrália-szerte. A történetek, amelyeket a mai napig megőriztek, olyan epizódokról számolnak be, mint a tengerszint emelkedése, amely elborította az ausztrál partvidék egy részét. Nunn feltevése szerint a legtöbb történet hétezer éves lehet. Ennek tükrében a Budj Bim keletkezéséről szóló mese valóban rendkívül régen keletkezhetett.

Egyre több bizonyíték kerül napvilágra, amely azt mutatja, hogy az utóbbi pár ezer évben az emberek keresztül-kasul vándoroltak a kontinenseken. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik manapság egy adott területen élnek nem szükségszerűen kapcsolódnak sem genetikailag sem kulturálisan azokhoz a közösségekhez, amelyek a mai otthonukat több tízezer évvel ezelőtt benépesítették. Ausztrália ez alól kivételnek tekinthető: egy 2017-es kutatás szerint, amelynek tárgya egy ősi hajszál volt, a kutatók megállapították, hogy az ausztráliai bennszülöttek nagyjából 50 ezer éve ugyanazon a területeken élnek. Nunn szerint ezzel a röghöz kötöttséggel magyarázható, hogy a szájhagyomány útján továbbadott ősi történeteik, amelyben megjelenik az őket körülvevő természeti környezet és annak megváltozása, a mai napig fennmaradtak.

A gunditjmara közösség tagjai üdvözlik az új kutatások eredményeit, amelyek további bizonyítékot szolgálnak a kontinens és az őslakosok több tízezer éves kapcsolatáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ausztrál őslakosok 19. századi ábrázolása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár