2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iraki Moszul mellett vesz rész ásatáson egy magyar régész

2017. január 4. 15:54 MTI

Irak kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A jelenleg szabadságát töltő tudós egy Moszultól mintegy két órányira fekvő kis faluban dolgozik a British Museum által szervezett expedíción. Elmondása szerint az Iszlám Állam ellen folytatott háború menetéről csak a helyiek elmondásán és az iraki médián keresztül értesülnek. Elárulta azt is, hogy 80 oldalas szerződésének mintegy fele foglalkozik biztonsági kérdésekkel, például evakuálási tervekkel.

"Irakban sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint például Egyiptomban" - jegyezte meg Pabeschitz Virág, aki áprilisban tér vissza a helyszínre. Hozzátette: az expedíciót és a vele járó kockázatot is azért vállalta, mert nem csupán régészeti emlékeket tárnak fel, hanem iraki és iraki kurd régészeket is képeznek terepen nyugati régészeti technikákra. Mindezzel közvetlen hatással lehet az új régészeti-kulturális szféra kibontakozására a háború sújtotta közel-keleti országban.

Pabeschitz Virág elmondta azt is, hogy terrorizmus miatt még sosem érezte magát életveszélyben munkája során. Régészként eddig a legsúlyosabb veszélyben akkor volt, amikor egy szudáni ásatáson két hétig feküdt súlyos, valószínűleg egy bakteriális fertőzésből fakadó betegséggel és a legközelebbi kórház is túl messze volt ahhoz, hogy segíthessenek rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár